2011. április 3., vasárnap

Sajtos kifli



Mikor Krisztinánál láttam ezt a receptet, rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Rangidős lányom nyolcadik szülinapja, pedig kellő apropót nyújtott a kipróbálásához.
Nyugodtan mondhatom, hogy soha nem ettem még ennyire finom és puha kiflit. Teljes siker volt. Mindenkinek jó szívvel ajánlom. Nekem másnap még jobban ízlett. Nagyon köszönöm Krisztinának a receptet!:)

Mivel elfelejtettem kellő mennyiségű margarint venni, ezért egy tepsit margarinnal egyet pedig vajjal sütöttem. Frissen nekem a vajas túl nehéz volt, viszont másnapra ezt a nehézségét elvesztette és az íze valamivel jobb lett, mint a margarinosnak.
Nagy valószínűséggel ezentúl mégis a margarinos verziót fogom sütni, mert nem volt olyan nagy különbség köztük, hogy legyőzze a  margarin olcsóbbságát:)

Sajtos kifli

Hozzávalók (40 db):
  • 50 dkg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 1,25 dl langyos tej
  • 1,25 dl langyos víz
  • 0,5 dl olaj
  • 1 ek. só (az eredeti receptben fél szerepel, de nekem igényelt ennyit)
  • 1 púpos tk. cukor
A sütéshez
  • 25 dkg margarin
  • 1 tojássárgája
  • köménymag
  • reszelt sajt
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Én a kenyérsütőmmel dagasztóprogramját használtam hozzá és kikapcsoltam mielőtt keleszteni kezdett volna. Ha nincs kenyérsütőnk nyugodtan dagaszthatjuk kézzel. Én egy áldásnak tartom a gépemet, rengeteg időt megspórol nekem:)

A tésztát nem kell sem pihentetni, sem keleszteni. Öt egyenlő részre vágjuk és mindegyikből gombócot formázunk.
Egyenként kerekre nyújtjuk őket és nyolc szeletre vágjuk. Mindegyik szeletet a szélesebbik végétől feltekerjük, kicsit meghajlítjuk. Jó móka volt a tekergetés, nekem a két éves és három és fél éves csepp csajom segített a tekercselésben és nagyon ügyesen megoldották, e mellett pedig nagyon élvezték.


A kifliket sütőpapírral bélelt nagyméretű gáztepsibe rakjuk, viszonylag szorosan.
A tetejüket lekenjük tojássárgájával, megszórjuk köménymaggal és reszelt sajttal. A Rámát felkockázzuk és a kiflik közé és tetejükre szórjuk.


180 C-ra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. Nekem 20 percig sültek. Miután kivettük a sütőből hagyjuk egy kicsit a tepsiben, hogy az összes margarint magukba szívhassák.


 

15 megjegyzés:

  1. Lehet ennél szebb dologra rátekinteni, mikor a bloggerbe belépek? Csodaszépek!!!

    VálaszTörlés
  2. Mézeskalács!
    Nagyon belejöttél a kelt tésztákba, nagyon ínycsiklandozó:-))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ínycsiklandozóak! Nekem is van egy hasonló receptem én is gyakran szoktam sütni, de most valahogy ez a recept jobban tetszik. Majd kipróbálom!

    VálaszTörlés
  4. Csodásak a kiflijeid!
    Ahogy katonásan sorakoznak a tepsiben, igazán ennivalóak:-)

    VálaszTörlés
  5. Megsütöttem gyorsan, csodálatosan néznek ki, nagyon finomak. Nekem egy hibája volt, kevés lett a folyadék. Még 1 dl kellett hozzá kb.
    Köszönöm, üdv: Mariann

    VálaszTörlés
  6. Barbette!
    Nagyon szépen köszönöm!:)))

    Bianka!
    Köszönöm!!!:)))

    Gesztenye!
    Ennyi sikerélmény után sokkal szívesebben fogok hozzájuk:)

    Angi Angéla!
    Köszi szépen! Nekünk nagyon ízlett!:)

    Citromhab!
    Nagyon köszi!:) Szerintem is marha jól néztek ki a tepsiben:)

    Marianna23!
    Te aztán gyors voltál!:) Kevés lett a folyadék? Lehet, hogy ilyen sok függ a liszt fajtájától? Nekem teljesen jó állaga lett ennyi folyadékkal, de örülök, hogy sikerült orvosolni a felmerülő problémát:) Egyébként hogy ízlett?

    VálaszTörlés
  7. Nagyon finom lett. Gyorsan el is fogyott :D
    Csak így tovább!
    Üdv: Mariann

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm a receptet, most sül a sütőben a kifli!:) Nagyon kezdő vagyok, ez az első próbám. Nekem is kevés lett a folyadék, szűk dl-t tettem még hozzá, és így is elég kemény lett a tészta, vagyis nagyon nehéz volt nyújtani is. Milyen keménységűnek kellene lennie? És mekkorák a kiflik nyers állapotban?

    VálaszTörlés
  9. Úgy vettem észre, hogy elég sok függ a liszt fajtájától. Nekem eddig még csak két alkalom volt, hogy tennem kellett hozzá folyadékot. A tészta egyébként elég kemény, de a kenyérsütőm jó kondiban van:) Mikor már a harmadikat nyújtom, akkor kicsit lazább, könnyen kezelhetőbb. Ha túl nagy meló kinyújtani, pihentesd 10 percet a tésztát, attól semmi baja nem lesz, de könnyebb lesz vele dolgozni. A kiflik nekem nyers állapotban, hajlítva kb. 5 cm hosszúak. Remélem beszámolsz majd róla, hogy sikerült!:)

    VálaszTörlés
  10. Szuper kis recept, nagyon finom es nekem az aranyok is tokeletesek voltak, egy fel tepsivel be is vagtam egyszeruen nem lehetett abba hagyni :)
    En mondjuk vegan receptet csinaltam belole, mandula tejjel meg tojas helyett csak olvasztott margarinnal kentem meg es a sajt helyett minden fele magokat szortam ra. Isteni volt!Kar h olyan hamar elfogyott. Koszonet a receptert!

    VálaszTörlés
  11. Kedves Névtelen!
    Örülök, hogy ennyire ízlett, tényleg nehezen lehet csak abba hagyni:) Nagyon jó, hogy sikerült vegán változatban is elkészítened, jó tudni, hogy úgy is működik:)

    VálaszTörlés
  12. Kipróbáltam! Nagyon jó ez a recept! És nagyon finom lett! Én az olaj és a margarin helyett vajat, a 4dkg élesztő helyett pedig 1,5 teáskanál száraz élesztőt használtam és 26 percig sütöttem.

    Köszönöm szépen a gyors és finom receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen!:) Nagyon örülök, hogy sikerek lett nálatok!:)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...