2011. április 11., hétfő

Tejszínes áfonyatorta




A legnagyobb lányom nyolcadik szülinapjára készítettem ezt a tortát. Osztatlan sikere volt. A tortalap ismét a Kiskuktáé, biztosra veszem, hogy továbbra is csak ezt a receptet fogom használni, annyira meg vagyok elégedve vele.



Tejszínes áfonyatorta

Hozzávalók:

Tortalap 25 cm átmérőjű:
  • 150 g cukor+ 60 g a habba
  • 263 g liszt
  • 1,15 ml olaj
  • 1,15 ml tej
  • 3 tojás
  • 8 g sütőpor
Áfonya zselé:
  • 40 dkg mirelit áfonya
  • 1 cs vaníliás pudingpor (főzős)
  • 2 ek cukor
Tejszín:
  • 5 dl tejszín
  • 1 cs habfixáló
  • 3 ek cukor
  • cukrovirágok
A tojássárgájákat, az olajat, a tejet és a 150 g cukrot egy tálba tesszük és kézi habverővel, összekeverjük.

A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni. Mikor már elég kemény, apránként hozzáadjuk a cukrot és addig verjük, míg teljesen kemény hab nem lesz.

A lisztes, sütőporos keveréket a tojássárgájás masszába szitáljuk. A nem bekapcsolt robotgéppel nagyjából összekeverjük, majd magas fokozaton 1,5-2 percig keverjük.

A tojásfehérjéből két kanálnyit a masszához adunk és kézi habverővel óvatosan beleforgatjuk. Ezt még párszor megismételjük, majd hozzá forgatjuk az összes habot. Ügyeljünk rá, hogy rendesen elkeveredjen.

Egy 25 cm átmérőjű tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát szabadon hagyjuk. Beleöntjük a tésztát és a széleit egy kicsit felhúzgáljuk a forma oldalára, hogy könnyebben tudjon kapaszkodni sülés közben.

175 C-ra előmelegített sütőben szép színűre sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük.

Mikor kész egy picit hagyjuk hűlni, majd a tortakarikát lepattintva, a sütőpapírt lehúzva, tortarácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Az áfonyát hagyjuk kiolvadni, közben a kicsurgó levét fogjuk föl. Ha szükséges vízzel egészítsük ki, hogy összesen 3 dl folyadékot kapjunk. A pudingport keverjük ki egy kevés áfonyalével és a cukorral. A többi áfonyalevet tegyük fel melegedni. Mikor forr, adjuk hozzá a pudingport és keverjük amíg be nem sűrűsödik.(Ez nagyon hamar bekövetkezik), majd a tűzről levéve forgassuk bele az áfonyát.

3 dl tejszínt verjünk fel kemény habbá 2 ek cukorral.

A tortalapot vágjuk három felé. Az alsó lapot rakjuk egy tálcára, amire tortacsipkét tettünk. Sütőpapírból vágjunk kb 10X15 cm-es téglalapokat és körben csúsztassuk a tortalap alá, úgy hogy a széleik fedjék egymást. Ezzel megvédjük a tortacsipkét az össze krémeződéstől és ha majd teljesen feldíszítettük a tortát, könnyedén ki tudjuk húzgálni alóla a sütőpapír csíkokat.

Fogjuk köbe a tortalapot állítható tortakarikával, vagy a tortaformánk oldalával és kenjük meg a tortalapot az áfonyazselé felével, ezt borítsuk be a tejszín felével. Tegyük rá a középső lapot és ismételjük meg a krémezést, majd zárjuk le az utolsó tortalappal.



Tegyük hűtőbe pár órára, vagy egy éjszakára, hogy kellőképpen összeálljon, és megdermedjen.

Vegyük le róla a tortakarikát. A maradék 2 dl tejszínt verjük fel 1 ek cukorral és a habfixálóval. Én nem szoktam beletenni az összes habfixálót, csak kb a háromnegyedét, de van olyan tejszín ami igényli az egészet.

Körbekenjük vele a tortát és cukorvirágokkal díszítjük.



Az én virágaim Kiskukta fondantjából vannak.


10 megjegyzés:

  1. Mézeskalács!
    Csodálatos tortát készítettél megint, elegáns, egyszerű és biztos vagyok benne, hogy nagyon finom:-)

    VálaszTörlés
  2. Húúúúú, ezt most nagyon megkóstolnám!!! Nagyon jól néz ki!!! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon-nagyon szép, s milyen isteni lehet ?! Nagyon elegáns.

    VálaszTörlés
  4. Tejszín és áfonya? Maradt egy szelet? Kérek, kérek!!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép!!!! És biztos finom is!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép lett! Ráadásul rajongok az áfonyáért!

    VálaszTörlés
  7. Kedves otvenedik olvasom! Arra gondoltam, hogy sutnek/foznek valamit csak neked a szep, kerek alkalombol. Mi legyen az? Legyen ir konyha vagy legyen egyeb? Legyen foetel vagy inkabb elo/uto? Legyen edes vagy legyen sos?

    VálaszTörlés
  8. Gesztenye!
    Köszönöm szépen, nagyon finom volt!:)

    Bianka!
    Köszi!!!!:))))

    Mesi!
    Köszönöm! Imádom benne a lila réteget:))

    Titi!
    Köszönöm szépen!:))

    Viki!
    Aranyos vagy, köszönöm!:) A lányomnak mindene a lila, úgyhogy el volt tőle ájulva.:)

    Anazar!
    Sajnos, már régen nincs belőle:( Tényleg készítenél valamit nekem?! Hát ez nagyon kedves!!!:) Az ír konyha elég ismeretlen számomra, nagyon kíváncsi lennék milyen egy ír édesség!:)

    Barbette!
    Köszönöm szépen!:)))

    Csiperke!
    Köszönöm!:) Eddig nem sokszor volt szerencsém az áfonyához, de most már én is rajongó lettem:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...