2014. november 9., vasárnap

Sütőtök pite - Blogkóstoló 19.




A Blogkóstoló 19. fordulója zajlik éppen, aminek a Fűszermánia Gabi a háziasszonya. A Gasztromanó blogot adta nekem a szerencse. Nem jártam még itt, ezért nagy izgalommal vetettem magam a nézelődésbe. Első körben lazán kilistáztam 9 receptet, zömük a svéd ízeket hozza, ezekre nagyon kíváncsi leszek. Középső lányom születésnapi ünneplésére megsütöttem a Rákóczi túróst, na ez hiba volt, nem akkor kellett volna, ugyanis olyan finom volt, hogy a szeletelés után cirka fél órával kb. két darabot tudtam belőle felmutatni, ezért fotóznom sem sikerült:) Mindenképpen lesz újrázás, főleg hogy követeli a rokonság a receptet:)

Alig győztem kivárni, hogy kicsit későn ültetett sütőtökeim végre beérjenek, úgyhogy mikor végre megtörtént bele is vetettem magam ebbe a jó kis sütőtökös pitébe.:) A tészta hozzávalóit arányosan csökkentettem egy kicsit, mert Gasztromanó szerint 28-as piteformánál van leeső adag.
A sütőtök kedvelőknek kipróbálni kötelező, nagyon fogják szeretni! Ezer köszönet a receptért Gasztromanó!:)



Sütőtök pite

Hozzávalók:

Tésztához
  • 175 g liszt
  • 112 g vaj 
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 15 g porcukor
  • kb. 2,5 ek. hidegvíz
Töltelék
  • 600 g sütőtök
  • 50 g cukor
  • 1 dl tejszín
  • 3 tojás sárgája
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk gyömbér
  • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1/2 tk őrölt kardamom
A sütőtököt hosszában és keresztben is kettévágjuk, magházát kikaparjuk és sütőpapírral bélelt tepsiben puhára sütjük. Hagyjuk kihűlni.

Míg a tökünk sül, a tésztához a hideg, felkockázott vajat elmorzsoljuk a liszttel és a cukorral,(ha van késes aprítógépünk egyszerűen belerámoljuk és párszor megforgatjuk.) Hozzáadjuk a vizet és összegyúrjuk. Fóliába csomagolva legalább negyedórára hűtőbe tesszük.

A tésztát két folpack között nyújtsuk kör alakúra és fektessük bele a piteformába. A tészta magas vajtartalma miatt nincs szükség arra, hogy kikenjük a formát. A lelógó széleket vágjuk le. A tészta tetejére helyezzünk sütőpapírt és tegyünk rá szárazbabot, rizst, sárgaborsót (kinek mi van otthon) nehezéknek.
Így sül kb. 15 percet180 C-on. Levesszük róla a sütőpapírt babostól, rizsestől és 5 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a tészta szikkadjon egy kicsit.

A töltelékhez a sütőtök belsejét kikaparjuk a héjából, hozzáadjuk a cukrot, tejszínt fűszereket és a tojást és alaposan összekeverjük. Beletöltjük a tésztába és kb 40 perc alatt készre sütjük.

Várjuk meg míg kihűl (addig élvezzük a mennyei illatát) és utána szeleteljük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...