2013. március 5., kedd

Sós rúd





Ez amolyan igazi minimalista sós rúd, viszont az íze az teljességgel maximális:) Villámgyorsan össze lehet gyúrni, alig kell hozzá alapanyag, pihentetni sem kell, bár ha akarjuk nyugodtan begyúrhatjuk előző este is, hűtőben nyugodtan elvan. Mr. Mézeskalácsnak is igen bejött. Indítványozta, hogy legközelebb kipróbálhatnánk valamilyen zöldfűszerrel is gazdagítani, megfontolandó az ötlet:)

Sós rúd

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg zsír
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • 1 mk. só
  • kb. 1 dl tejföl 
A lisztbe belekeverjük a sót és a reszelt sajtot, majd elmorzsoljuk a zsírral, annyi tejfölt gyúrunk bele, hogy rugalmas tésztát kapjunk, ami nem ragad.

Körülbelül 3 mm vastagra kinyújtjuk és derelyecifrázóval hosszúkás csíkokra vágjuk. Zsírral enyhén kikent tepsiben 190 C-ra előmelegített sütőben addig sütjük míg szépen meg nem színesedik és kb. 15 perc, de sütője válogatja. Várjuk meg hogy langyosra hűljön és úgy szedjük ki a tepsiből egy lapáttal, mert melegen igen könnyen törik.

Dobozban több napig eltartható. Nekem három gáztepsivel lett belőle. Darabszámot senki ne kérdezzen, mert nem lehetett köztük két egyforma méretet találni:)

5 megjegyzés:

  1. Szeretem az ilyen gyorsan elkészíthető, finom sütiket. Húsvétra pontosan jó lesz sósnak. Vittem is a receptet:-)

    VálaszTörlés
  2. Se élesztő, se sütőpor nem kell bele? Éva

    VálaszTörlés
  3. Ezzel a recepteddel meg már szemezgettem, csak eddig még nem volt időm elkészíteni. Eddig anyumnál néha az élesztős variációt készítettem, csak az olyan macerás...

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...