Az én Mr. Mézeskalácsom is januárban ünnepli a születésnapját. A chilis bab tortánál már kiderült, hogy nem igazán rajong az édes tortákért, ezért évről évre igen nagy kihívást jelent megálmodni az Ő tortáit. Idén azt mondta sajttortát szeretne, hát azt kapott. Úgy gondolom lesz még belőle ismétlés:)
Sós sajttorta
Hozzávalók
(18 cm átmérőjű)
- 22 dkg trappista sajt
- 6 tojás
- 7,5 dkg vaj
- 7,5 dkg liszt
- 3, 7 dl tej
- 2 csipet reszelt szerecsendió
- só
- 2 nagy doboz tejföl (2x450 g) vagy 50 dkg krémsajt
- 1 kisebb piros kaliforniai paprika
- 10 dkg sonka
- só
- bors
Egy gáztepsit és egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.
A tojásokat kettéválasztjuk.
A vajban világosra pirítjuk a lisztet. Felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a lereszelt sajtot és addig kevergetjük míg meg nem olvad.
Lehúzzuk a tűzről belekeverjük a tojássárgájákat, szerecsendiót és sózzuk. Hagyjuk egy kicsit hűlni.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a tojásos masszába keverjük. Kb. 1,5-2 cm magasan a kapcsos tortaformába töltünk belőle, a többit pedig a gáztepsibe öntjük, elsimítjuk.
Nekem nem légkeveréses a sütőm, de egyszerre sütöttem meg, tökéletesen megsültek együtt is.
Kb. 10 perc alatt kész lesz, de azért nézegessük közben, mikor már színesedik és nem ragacsos a teteje, akkor jó lesz.
Hagyjuk kihűlni. A kapcsos formából óvatosan vegyük ki a lapot, majd az összecsukott karikával szúrjunk ki még két lapot a gáztepsiben sütött sajtos lapból. A maradék tésztából szúrhatunk ki sütiszaggatóval különböző formákat a torta díszítéséhez, vagy egyszerűen megehetjük, mert magában is baromi finom:)
A lecsöpögtetett tejfölből vegyünk ki egy keveset, ezzel fogjuk körbekenni a tortát. A maradékot vegyük ketté, az egyik felébe keverjük az apró kockákra vágott sonkát, a másikba a szintén apróra kockázott kaliforniai paprikát (egy keveset tegyünk félre a díszítéshez). Mindkettőt sózzuk, borsozzuk.
Én mindig a tortaformában szoktam összeállítani a tortákat, így egyenletesen dermednek össze.
Az alsó lapon kenjük el a sonkás krémet, borítsuk be egy másik lappal, ezt pedig a paprikás krémmel kenjük meg. Jöhet a felső lap és mehet a torta a hűtőbe kb egy órára dermedni.
Tálalás előtt kenjük körbe a félretett tejföllel és díszítsük kedvünkre.
Az ünnepeltnek így utólag is boldog szülinapot kívánok! A tortád nagyon jól néz ki és finom lehet! Bár még nem ettem ilyen sajttortát de felkeltetted az érdeklődésemet kellően!
VálaszTörlés