2012. november 10., szombat

Birsalma lekvár



 Pofon egyszerű elkészíteni és lehetetlen abbahagyni. Nyár elejétől kezdve, minden birsalmában a lekvárt látom:)

Birsalma lekvár

Hozzávalók
  • 1 kg birsalma tisztítva
  • kb. 20-30 dkg cukor
  • 1/2 kk. nátrium-benzoát
A birsalmát pucoljuk meg és reszeljük le, nagy lyukú reszelőn. Kezdetnek tegyünk hozzá 20 dkg cukrot. Főzés közben később adhatunk még hozzá, ha túl savanyúnak találnánk. Én nagyon szeretem, ha a cukor nem nyomja el a birsalma savanykásságát.
Lassú tűzön, kevergetve főzzük addig míg teljesen meg nem puhul és kellőképpen sűrű lesz. Ez max. fél óra. Keverjük bele a nátrium-benzoátot.

Szedjük tisztára mosott, teljesen száraz üvegekbe. (Az elmosott üvegeket tegyük 3 percre mikróba, így teljesen csíramentesek lesznek, de vigyázzunk mert baromi forró). Mivel igen sűrű, kicsit problémás légbuborékok nélkül üvegbe szuszakolni, de egy kanállal néhányszor, már az üvegben átkeverve, lehet segíteni a dolgon. Fejre állítani tök felesleges, nem fog lefolyni nekünk, hogy kiszorítsa maga alól a levegőt:)

Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, aztán pedig élvezzük a csodát:)

A befőtt címkék a Csupapöttyről vannak.

8 megjegyzés:

  1. De jó ötlet, épp van itthon birsalmám. Ki is próbálom:D

    VálaszTörlés
  2. Én még soha nem csináltam semmit birsalmából - valószínűleg az anyu miatt, meg sem bírta fogni a szőrei miatt, így aztán nálunk valahogy nem "divat" - de remekül néz ki és az íze biztos nagyon finom lehet, meg kéne próbálnom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát szőre az mondjuk tényleg bőven van a birsalmának:) Nekem nagy kedvencem ez a lekvár, érdemes kipróbálni:)

      Törlés
  3. Sziasztok! Én rendszeresen készítek birs lekvárt, nagyon szeretem linzerekbe. Nem bonyolítom túl a dolgot. Nem hámozom és nem reszelem. Vékony szeletekre szelem,a jól megmosott gyümölcsöt, parányi vizet öntök az összevágott birs alá, ízlés szerint citromot teszek bele, (segít megőrizni a világos színét) és elkezdem főzni. Kb. 3/4 óra főzés után, botmixerrel pépesítem, ízesítem cukorral, még egy rottyanás, majd üvegekbe rakom. A tiszta üvegek aljára meggy fa levelet teszek, ami a tartósítást szolgálja. A meggy fa levélnek anti- bakteriális és gomba ölő hatása miatt nem romlik meg az eltett gyümölcs. Minden édes gyümölcs eltevésénél ezt használom.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...