Még most is alig akarom elhinni, hogy már tényleg öt éves. Gyorsvonaton száguld az idő:)
Mostanra már elég öntudatos és eléggé Gombóc Artúr az édességek terén, ahhoz hogy teljes bizonyossággal el tudja dönteni milyen tortát szeretne. Citromos torta volt a kérése.
Hova is mehettem volna máshova receptet keresgélni, mint Kiskuktához?!:)
A torta isteni volt, az ötéves pedig nagyon boldog!:)
Citromtorta
Hozzávalók:
Piskótához (22 cm átmérőjű)
- 100 g cukor+40 g a habba
- 175 g liszt
- 75 ml olaj
- 75 ml tej
- 2 tojás (egyenként kb. 70 g)
- 1/2 cs (6 g) sütőpor
A krémhez
- 30 dkg túró
- 4 dl tejszín
- 1 dl tejföl
- kb. 5 ek. porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 púpos ek. étkezési zselatin
- 1 dl tej
- 3 db citrom
Az oldalára babapiskóta.
A tortalaphoz egy tálba tesszük a tejet, olajat, cukrot és a tojás sárgájákat. A tojásfehérjét majdnem kemény habbá verjük, majd apránként hozzáadva a cukrot addig verjük, míg teljesen kemény habot nem kapunk. A tojássárgájákat, a tejjel, olajjal, cukorral habverővel addig verjük, míg teljesen el nem keveredik. Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd magas fokozaton 1,5-2 percig keverjük. Ezután kisebb adagokban kézi habverővel óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.
A kapcsos tortaforma aljára teszünk egy sütőpapírból kivágott lapot, az oldalával nem csinálunk semmit, így szebben fel tud majd kapaszkodni a tészta.
Beleöntjük a tésztát és a szélein körbe felhúzgáljuk egy fakanállal a tortaforma oldalára.
Előmelegített sütőben 175 C-on addig sütjük, míg szép színt nem kap. Fogpiszkálóval ellenőrizzük a közepét is, hogy biztosan megsült e. Ha már nem ragacsos, kész van.
A kihűlt lapot keresztben ketté vágjuk.
A felső lapot fejre fordítva belefektetjük a kapcsos tortaformába.
A krémhez a tejfölt, túrót, porcukrot, vaníliás cukrot botmixerrel elkeverjük. Ez egy nagyon jó módszer, hála érte Kiskuktának!:) Így nem kell kínlódnunk a szemcsés túró szitán való áttörésével. Belereszeljük két és fél, jól megmosott citrom héját (a maradék fél citrom a díszítéshez kell) és belefacsarjuk két citrom levét, alaposan elkeverjük. A zselatint elkeverjük a tejjel, majd teljes feloldódásig melegítjük (forralni nem szabad).
A hideg tejszínt kemény habbá verjük, majd összeforgatjuk a túrós krémmel. A krémből egy kanálnyit elkeverünk a zselatinnal, majd a zselatint több részletben a túrós krémhez adjuk.
A krém 1/3-át félretesszük, ezt majd a torta oldalához és a díszítéshez fogjuk felhasználni.
A maradék krém háromnegyedét elkenjük a tortaformába helyezett piskótán, rátesszük a másik lapot és azt is megkenjük a maradék krémmel. Lefóliázva hűtőbe költöztetjük legalább 4 órára.
A tortaformából kiszabadított torta oldalát kenjük meg a maradék krémmel, de egy kicsit tegyünk félre a díszítéshez. Nyomkodjuk hozzá a félbevágott babapiskótákat. A tetejére csillagcsöves habzsákból nyomjunk "rózsákat" és díszítsük citrom szeletekkel. Vagy ahogyan nekünk szimpatikus:)
Isten éltesse a kis ünnepeltet! Nagyon szép és finom lehetett ez a torta!Imádom a citromos édességeket!
VálaszTörlésA kis ünnepelt köszöni szépen, na meg az anyukája is:)
TörlésGyönyörű a torta, és biztosan nagyon fincsi is volt! :) Kis manódnak nagyon-nagyon boldog szülinapot kívánok utólag is! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen!:) Mindenképpen átadom neki!
TörlésIsten éltesse a csajszit:) Finom torta készült neki:) Éppen most láttam Okkinál is egy citrom tortát:)
VálaszTörlésKöszönjük szépen! Akkor én is megyek nézelődni:)
TörlésBoldog szülinapot az 5 éves lánykádnak:) Gyönyörű torta lett, én is elfogadnám szülinapomra, a citrom az egyik kedvencem:)
VálaszTörlésNagyon köszönjük!:) Én pedig nagyon szívesen sütnék Neked, ha egy kicsit közelebb lennél:) Bár, ha egyszer eljuthatnék arra a gyönyörű vidékre ahol laksz, 10 tortát is vinnék neked:)))
TörlésBoldog szülinapot a kis öntudatos csajszidnak.
VálaszTörlésA csajszi köszöni szépen!:)
Törlés