2012. január 4., szerda

Mézeskalács puding




Már akkor elvarázsolt mikor  Nigella karácsonyi műsorában először láttam ezt a.... nem is tudom igazából minek nevezzem. Nigella szerint karácsonyi piskóta torta, szerintem még véletlenül sem lehet piskótának hívni, viszont vitathatatlanul isteni finom.
Azt hiszem leginkább a puding elnevezés passzol hozzá.

Az elkészítése igen bizarr. Azzal közel sem fejezem ki a lényeget, ha azt mondom a családom jelenlévő tagjai igen nagy kétségekkel a szemükben néztek rám. Az elszörnyedve kifejezés talán jobban megközelíti a valóságot.

Senkit ne rettentsen el a folyamat, higgyétek el nekem, ha szeretitek a pudingot és félreteszitek az előítéleteiteket imádni fogjátok.

Mézeskalács puding

Hozzávalók:
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 tk. őrölt gyömbér
  • 1 tk. mézeskalács fűszer
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 1/4 dl tej
  • 6 ml olaj
A tetejére:
  • 10 dkg barnacukor
  • 1 tk. őrölt gyömbér
  • 1 tk. mézeskalács fűszer
  • 10 dkg vaj
  • 5 dl forró víz
Tejszínhab

A tészta hozzávalóit összekeverjük és egy 22-24 cm átmérőjű tortaformába töltjük. Teljesen felesleges kikenni, kibélelni.
A massza tetejét egyenletesen megszórjuk a barnacukorral, majd az őrölt gyömbérrel és mézeskalács fűszerkeverékkel. Végül elosztjuk rajta az apró darabokra vágott vajat.


Itt jön a horror része. Ezután nyakon öntjük a forró, lobogó vízzel. Igen, teljesen komolyan!

220 C-ra előmelgített sütőben kb. 30 percig sütjük. A közepe meg fog szilárdulni, a széle körben puding állagot ölt.



Hagyjuk állni 10 percet, majd még melegen, egy jó nagy adag tejszínhabbal megkoronázva befalatozzuk.

A tejszínhab szerintem elengedhetetlen hozzá, félelmetesen jók együtt.

Senkit ne rettentsen el a szokatlan elkészítése, tényleg érdemes megkóstolni!


    3 megjegyzés:

    1. Olyasfélének tudom elképzelni, mint a lusta asszony rétese, amit szintén csak szórni és locsolni kell!

      Érdekes, és bizti nagyon finom :-)

      VálaszTörlés
    2. Chef Viki!
      A lusta asszony réteséről már rengeteget hallottam, de még soha nem ettem. Talán itt lenne az ideje elkészíteni!:)

      Szilabi!
      Kicsit bizarrul hangzik, de tényleg nagyon finom!:)

      VálaszTörlés

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...