Ez az étel annyira finom lett, hogy mindenképpen muszáj vagyok feltenni. Soha nem főztem még friss kelbimbóból semmit, nem is igazán találkoztam még vele boltban, zöldségesnél. Mr. Mézeskalács számára igen kedvelt(volna) ez a zöldség, ha előfordulna a konyhánkban.:) Pénteken a zöldségesnél összefutottam a kelbimbóval és gyorsan vettem is belőle.
Elkezdtem keresgélni ötletek után, hogy mivel tudnám párosítani és itt rá is találtam arra a párosításra amire azt mondtam, hogy na ez kell nekünk. Voltak ugyan változtatások, de egy a lényeg, a végeredmény nagyon jó lett.
Hozzávalók:
Csirkelmellhez:
- kb. 80 dkg csirkemell filé
- 2 tojás
- zsemlemorzsa
- liszt
- 5-10 dkg reszelt sajt
- só
- ételízesítő
- olaj a sütéshez
- 1 kg friss kelbimbó/fagyasztott
- 20 dkg kockázott bacon
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj
- só
- bors
- 1 kg krumpli
- 2 tk szárított rozmaring
- 2 ek. libazsír/kacsazsír
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dl főzőtejszín/tej
- 5 dkg rezselt sajt
- só
- őrölt fehérbors
- reszelt szerecsendió
Ha friss kelbimbóval dolgozunk mosás után az aljukat egy picit levágjuk és kereszt alakban bevágjuk.
Forrásban lévő sós vízben, újraforrástól számítva 4 percig blansírozzuk.
Míg a víz melegszik és a kelbimbó fő 5 dkg vajon megpirítjuk a kockázott bacont.
A kelbimbót leszűrjük, majd ráöntjük a forró baconre és tovább pirítjuk. Borssal, sóval és az felaprított fokhagymával fűszerezzük és kb 5 percig pirítjuk, néha átforgatva.
Mirelit kelbimbóval a helyzet nagyjából ugyan ez, csak ott elég 2 percig blansírozni és 2 percig pirítani.
Ha kész alufóliával alaposan lefedjük, hogy ne hűljön ki.
A krumplit meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Sós vízben puhára fűzzük, majd leszűrjük. Serpenyőben felforrósítjuk a libazsírt, rászórjuk a rozmaringot és hozzáadjuk a forró krumplit. 2 percen keresztül pirítjuk. Ezt is lefedjük fóliával.
A sajtmártáshoz a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet alaposan elkeverjük és lassanként hozzáadjuk a tejet/tejszínt. Közben megállás nélkül keverjük, hogy ne csomósodjon és ne égjen le. Mikor már az összes tejet/tejszínt hozzáadtuk, beleolvasztjuk a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval fűszerezzük. Hűlés közben többször átkeverjük, hogy ne bőrösödjön.
A csirkemelleket bepanírozzuk a szokott módon, annyi különbséggel, hogy a zsemlemorzsát reszelt sajttal keverjük el. Kb. fele-fele arányban legyen a sajt és a prézli. Olajban aranybarnára sütjük.
A kelbimbót tálalásnál nyakon önthetjük a sajtmártással vagy egyszerűen mártogathatjuk is bele.
úúú, ez mozgatja ám az ízlelőbimbókat
VálaszTörlésEgyetértek! Isteni. :)
VálaszTörlésImádom a kelbimbót:) Ez az összeállítás nekem is megmozgatta a fantáziámat:)Én csak mirelit kelbimbót szoktam venni, az mindig kéznél van.
VálaszTörlésHú, ez nagyon finomnak látszik, én is a tavaly ettem először kelbimbót.
VálaszTörlésHűha, ez nagyon jól néz ki! :) Nagyon szeretem a kelbimbót. Örülök, hogy rád találtam! :)
VálaszTörlésEz a kelbimbós dolog nagyon bejön nekem, köszi az ötletet:-))
VálaszTörlés4Gyerek!
VálaszTörlésMeg bizony!:)
Petra!
Köszönöm szépen!:)
Trollanyu!
Igen a mirelit kelbimbó határozott előnye, hogy az év bármely szakában fellelhető:)
Kati!
Én nagy előítéletekkel rendelkeztem a kelbimbó ügyben, de a végére nagyon megszerettem:)
Gabriella!
Szeretettel köszöntelek! Remélem sok, számodra érdekes dologgal tudok majd szolgálni!:)
Timi!
Nagyon szívesen és köszönöm szépen!:)
Hát ez pont az az ízvilág, amit imádok! Szóval biztosan kipróbálásra kerül, örülök, hogy Rád találtam!
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik!:) Téged sorsolt 4Gyerek nekem a játékában, úgyhogy lázasan hozzákezdek a receptjeid böngészéséhez. Első ránézésre nagyon fogom élvezni és nehéz lesz csak egyet választani ki a rengeteg finomság közül:)
VálaszTörlésKöszönöm, azért igyekszem minél több finomságot hozni még, hogy legye miből válogatni. Szemezgess nyugodtan, én pedig addig nézegetek Nálad...:)
VálaszTörlésCsodálatos összeállítás, az ízek harmóniája! Gratula!
VálaszTörlésHobbychef!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm az elismerő szavakat!:)
kedvenc zoldsegem a kelbimbo,sajnos a csalad nem ert eggyet velem,igy ritkan jelen meg a tanyerban.
VálaszTörlésTudom miről beszélsz, nálunk is vannak ilyen ételek, de azért néha csak saját magának is kedveskedhet az ember:)
Törlés