2015. február 2., hétfő

Fasírtos franciasaláta torta




Mint azt most már lassan mindenki tudja, Mr. Mézeskalácsnak nem éppen szíve csücske az édes torta. Minden évben alapos fejtörést okoz, hogy valami neki tetsző sós újdonsággal rukkoljak elő. Idén ezt sikerült előállítani....ízlett neki:)
Kérlek nézzétek el nekem, hogy nem írom le a fasírt receptjét, de mivel totál állagra és szemmértékre rakom össze, nem is volna benne köszönet. Az én alapreceptem a Horváth Ilona szakácskönyvből van, de rábízlak benneteket Évára, nála minden alapvető receptet meg lehet találni.

Fasírtos franciasaláta torta

Hozzávalók:
  •  1 cs leveles tészta (Lidl)
  • kb. 25 db diónyi fasírt (0,5 kg húsból)
  • 7 db főtt tojás
  • 1 kg fagyasztott franciasaláta zöldségkeverék
  • 2 db alma
  • 6 db savanyú uborka
  • 850 g tejföl
  • 6 ek. majonéz
  • 2 ek. mustár
  • 1 tk. citromlé
  • 1/2 tk. cukor
  • 1/4 tk. só
  • 1 l húsalaplé /1 l víz+leveskocka
  • pirított hagyma /Lidl/
  • 20 g zselatin
Egy 22 cm átmérőjű tortaforma külső oldala segítségével körbevágjuk a leveles tésztát. Sütőpapírra tesszük és tepsiben 180 C-on kb 10 perc alatt megsütjük.
A húsalaplevet feltesszük melegedni, ha forr beletesszük a zöldségkeveréket és puhára főzzük. Leszűrjük és hűlni hagyjuk. Az almát megpucoljuk és az uborkával együtt kockákra vágjuk. Összekeverjük a zöldségkeverékkel.

A tojásokat hideg vízben feltesszük főni, forrástól számítva 10 percet főzzük, leöntjük a vizet, hideget engedünk a helyére, majd ha langyosra hűlt megpucoljuk.

A zselatint felöntjük kb. 1 dl elhűlt húslével, amiben a zöldséget főztük és hagyjuk dagadni.

A tejfölt összekeverjük a mustárral, a majonézzel, citrommal, cukorral, sóval. Ha nem találjuk elég ízesnek tegyünk még hozzá mustárt és majonézt is.Keverjük össze a zöldség keverékkel.

Egy 22-es tortaforma aljára beletesszük a kisült leveles tésztát.

A zselatint gáz fölött elkezdjük melegíteni, addig melegítjük míg teljesen fel nem olvad, de nem forraljuk.
Beleteszünk egy merőkanálnyi franciasalátát, alaposan elkeverjük, majd az egészet a többi salátához öntjük és összekeverjük.

A leveles tészta tetejére teszünk egy réteg salátát, erre kirakunk főtt tojásból egy karikát, a közöket pedig kirakjuk fasírttal. A tetejét leöntjük a maradék franciasalátával. Körben rárakosgatjuk a fasírtokat és hagyjuk dermedni egy kicsi a salátát. Mikor már majdnem teljesen szilárd, megszórjuk pirított hagymával és hűtőbe tesszük legalább 4 órára, de legjobb egy egész éjszakára.

Tálalás előtt egy kést végighúzunk a tortakarika és a torta között és leemeljük a karikát.

Az én tortám tetejére díszítésként került egy "vargánya" ami egy góliát fasírt és egy főtt tojás házassága révén jött létre, lévén Mr. Mézeskalács nagy gombamániás:)


1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...