2012. szeptember 17., hétfő

Csili zselé


Mindig is tudtam, hogy Nigella tud valamit:) Most pedig végtelenül hálás vagyok Duendének, hogy eszembe juttatta ezt a csili csodát, amiről már teljesen megfeledkeztem. Azért pedig, hogy még recept is tartozik hozzá, egyenesen leborulok előtte.
A látványa maga a csoda, az íze pedig.....hmmmmmmm.

Mr. Mézeskalács nagyon jó PR tevékenységet folytat a Mézeskalács konyha népszerűsítésére. A legtöbb dolgot amit elkészítek, lelkesen behurcolja a munkahelyére és kóstoltatja  a munkatársaival. Ennek következtében igen gyakran kell recepteket nyomtatnom:) A csili zselé abszolút sikernek örvend, a kóstolók körében 99%-os a sikerarány.
Aki nem barátja túlzottan a csípősségnek, az nyugodtan készítheti lightosabb verzióban is, tegyen bele kevesebb csilit, úgy is eszméletlen finom lesz.
Nálunk eddig camambert sajttal viszi a pálmát, viszont rántott sajttal is isteni. A férjem kollegája a bundáskenyeres párosításra esküszik. A lehetőségek száma végtelen, csak fantázia kérdése.
Kedves Duende, fogadd őszinte köszönetemet ezért a receptért!


Csili zselé

Hozzávalók
  • 2 kisebb kápia paprika
  • 10 db csilipaprika (a kettő együtt kb. 15 dkg legyen)
  • 35 dkg cukor
  • 1 dl fehérborecet
  • 1 csipet só
  • 4,5 dl víz
  • 2 dkg 3:1-ben Haas zselésítő (1 cs 2,5 dkg)
 A csilipaprikákat kimagozzuk, a kápiát nagyobb darabokra vágjuk és robotgépbe rámoljuk. Adunk hozzá 0,5 dl vizet, hogy jobban vigye és összedaráljuk vele.
A cukort feltesszük főni a vízzel, az ecettel és a csipet sóval. A darált paprikát összekeverjük a zselésítővel és mikor forr, a sziruphoz keverjük. Kb. 5 percig hagyjuk forrni.

Tisztára mosott, teljesen száraz üvegekbe merjük, lezárjuk, fejtetőre állítjuk 5 percre. Majd visszafordítva, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Komolyan mondom, mindenkinek teljes szívből ajánlom a kipróbálást, nem fogja megbánni.

1 megjegyzés:

  1. Még múlt héten rendeltem a tesómtól Chilit Bp-ről (itt csak a mezei csípős leledzik). Szombaton érkezik, talán hétfőn már el is készítem (szombaton lakodalom, vasárnap csak ki kell pihenni a bulit).
    Szóval van recept bőven, másnál is láttam másfélét.
    Oldalborda meg imádja, eddig még nem is tud a chilizselé tervemről.
    A fotód csodás.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...