2011. január 19., szerda

Részeges narancslekvár


Van nekem egy sógorom, aki csak lassan meri enni a lekvárt, mert fél, hogy elfogy:) Nagyon jól kapóra jön nekem ez a lekvár imádat, mert így tél közepén is van ürügyem a lekvárgyártásra.
Bár a boltban elég furcsán néznek rám mikor januárban dzsemfixet keresek, de azért a raktár mélyéről ásnak nekem elő.:)

A narancslekvárt már nagyon régóta ki szerettem volna próbálni, és mivel az egyik üzletben igen barátságos áron, vödörszámra árulják a narancsot (mellesleg valami mesésen finomat), nekiugrottam az elkészítésének.



Részeges narancslekvár

Hozzávalók:

- 2 kg narancs
- 15 dkg cukor
- 2 egész fahéj
- 0,5 dl citromlé
- 2 cl pálinka
- 1 cs 3:1 dzsemfix

Kettő narancs héját forróvíz alatt kefével nagyon alaposan megsikálom, majd zöldséghámozóval vékonyan meghámozom. A fehér részeket teljesen levágom a héjról és apróra darabolom.


A narancsok két végét levágom és éles vékony késsel (legjobb a filéző) a narancsok vonalát követve levágom a héját.


Egy edény fölött (mert veszettül csöpög) a hártyák közé bevágva kifilézem a narancsot, majd alaposan kinyomom a "csutkájából" a levet.


A filéket és a narancslevet beleteszem egy fazékba és botmixerrel valamennyire pürésítem.
Hozzáadom a cukrot, a citromlevet, a felcsíkozott narancshéjakat és a fahéjat. Alacsony lángon kevergetve kb 20 percig főzöm, majd hozzákeverem a dzsemfixet és még ezzel is rotyogtatom 3-5 percet. A főzés vége előtt két perccel hozzáadom a pálinkát.
Elég hígnak tűnt, de nagyon jól besűrűsödött mire teljesen kihűlt.

Azonnal sterilizált üvegekbe szedem (a fahéj nélkül), lezárom és öt percre fejre állítom, hogy a bent maradt levegőt kiszorítsa.
Visszafordítom és száraz dunsztban hagyom szép lassan, teljesen kihűlni.

Azt kell mondanom megérte a filézgetés fáradalmait. Köszönő viszonyban sincs a bolti változataival (legalábbis azzal amit én kóstoltam biztosan nincs).

Ne egy nagyon édes lekvárt várjunk, nálunk az olyat senki nem szereti. Aki az édesebbet kedveli növelje a cukor mennyiségét.

8 megjegyzés:

  1. Micsoda gyönyörű színe van!!!

    Szuper benne a fahéj és a csöpp kis pálesz :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen, hát még az íze:) Nagyon jó választásnak bizonyult hozzá a fahéj és a pálinka, pont annyira bolondították meg mint kellett.

    VálaszTörlés
  3. Mikor kell beletenni a héját?

    VálaszTörlés
  4. Kedves Névtelen!

    Kimaradt a felsorolásból, elnézést!:) A cukorral és a fahéjjal együtt kell beletenni, a pürésítés után:)

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Mekkora adag lesz ebből körülbelül?

    Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Ebből nagyjából 4 db 2 dl-es üveggel lesz:)

      Törlés
  6. szuper! el van mentve a hagymalekvárral együtt.. először a hagymalekvárt kerestem a neten és a tied volt a legjobb recept :) Köszi!
    Franciaországban ettem ilyen, husok mellé tálalják és beleszerettem. ez a részeges lekvár pedig ... ki kell hogy próbáljam :) köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Biztosan nem fogod megbánni, ha kipróbálod:) Milyen jó, hogy eszembe juttattad, éppen tegnap filóztam rajta mit kellene csinálni azzal a sok naranccsal, amit a gyerekek kaptak karácsony környékén:)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...