2011. január 10., hétfő

Bogyós bejglitorta


 

Ez a torta a legcseppebb nőcim második szülinapi tortája.

Karácsony múltával sok helyen láttam, hogy újrahasznosítják a bejglit. Bevallom nálunk erre soha nem szokott sor kerülni, mert mindig elfogy. Olvastam viszont egy bejegyzést, sajnos ha agyon ütnek sem tudom megmondani, hogy kinél, pedig kerestem utána, de nem találtam meg. Tehát ő is új életet adott a bejglinek scharlotte formájában tejszínnel és erdei gyümölccsel. Ez a párosítás teljesen felcsigázott, úgy döntöttem beáldozom érte a mélyhűtőben várakozó két rúd kalácsomat.

Bogyós bejglitorta

Hozzávalók:

- 2 rúd maradék mákos, diós bejgli
- 40 dkg erdei gyümölcs keverék
- 6 dl tejszín
- 2 csomag Zselatin fix
- 1 cs habfixáló
- 20 dkg cukor

24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A bejgliket felszeleteljük és vegyesen kirakjuk belőle az alsó lapot.

Az erdei gyümölcsöket összeturmixoljuk, elkeverjük benne az egyik csomag zselatin fixet, majd hozzáadunk kb 15 dkg cukrot. A cukorral lehet variálni, a mennyiség függ az ízléstől és a gyümik savanyúságától. 

4 dl tejszínt elkezdünk habbá verni, és amikor már kezd keményedni fokozatosan hozzáadjuk a másik csomag zselatin fixet, majd a kívánt keménységig verjük.

A két krémet óvatosan összeforgatjuk és a felét rákenjük a bejglikre. Újabb sor bejgli következik, majd a krém másik fele és megint bejgli.

Legalább 4 órára hűtőbe tesszük.

Leszedjük róla a karimát. 
A 2 dl tejszínt összekeverjük 5 dkg cukorral és elkezdjük habbá verni, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a habfixálót és addig verjük míg kellően kemény nem lesz.

Elkenjük a torta tetején és az oldalán (nálam az oldala lemaradt, de szebben mutatott volna, ha az is fehér), majd kedvünk szerint díszítjük.

Ezért a fényképért sűrű elnézést kérek, tudom hogy botrányosan néz ki, de az ünneplés közepén sajnos nem volt túl sok idő normálisat készíteni.



Nagyon kíváncsi voltam a végeredményre és teljesen bejöttek az elvárásaim. Eszméletlen finom lett (még ha a kép alapján nem is feltétlenül úgy néz ki:)), még aznap elfogyott az utolsó morzsáig.


1 megjegyzés:

  1. Ez nagyon erdekes, ki fogom probalni - kicsit atalakitva :)www.magdireceptek.blogspot.com

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...