2010. november 26., péntek

Tökös mákos kalács


Az én dédimamám mindig mákos-diós kalácsnak hívta a bejglit. Szép emlékeket idéz bennem ez az elnevezés.
Reggel óvodába menet a bolt előtt találkoztam egy bácsival, aki gyönyörű sütőtököket árult. Persze, hogy nem tudtam ellenállni a kísértésnek. A tök-mák kombináció már nagyon régen foglalkoztat, úgy döntöttem kipróbálom. Nem csalódtam benne, nagyon nagyon finom lett.

Tökös mákos kalács

 Hozzávalók három rúdhoz:
Tészta
- 50 dkg liszt
- 10 dkg margarin
- 7 dkg zsír
- 1 dl tej
- 10 dkg porcukor
- 1 dkg élesztő
- 1 tojás
- csipet só

Töltelék:
- 50 dkg reszelt sütőtök
- 20 dkg darált mák
- ízlés szerint cukor
- 1 tk fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- kb 1,5-2 dl tej

- 1 tojás a kenéshez

A lisztet a porcukorral, sóval összekeverjük és elmorzsoljuk a margarinnal és a zsírral. A langyos tejbe teszünk egy pici cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztet összegyúrjuk a tojással és a felfuttatott élesztővel. Ha túl keménynek találjuk a tésztát tejföllel lazíthatjuk.
Letakarva, hűvös helyen pihentetjük 1-2 órát.

A tököt megpucoljuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, megszórjuk cukorral és állni hagyjuk.
A mákot összekeverjük a fahéjjal, reszelt citromhéjjal és az ízlés szerinti cukorral (én kóstolni szoktam közben), és összeforraljuk tejjel. Nem baj ha túl száraznak gondoljuk, mert a tök még sokat lágyít majd rajta.
A tököt alaposan kinyomkodjuk és összekeverjük a mákkal.

Három egyenlő részre osztjuk a tésztát. Az egyik bucit kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük a töltelék 1/3 részével, úgy hogy a széleken 2 centit nem kenünk be. A két rövidebb oldalt egy ujjnyit behajtjuk és a hosszabb oldala felől lazán feltekerjük. Zsírral kikent tepsibe fektetjük. Ugyanezt megcsináljuk a másik két tészta bucival is.
Felvert tojással lekenjük a rudakat és fél órára meleg helyre tesszük kelni. Utána újra átkenjük tojással és most hideg helyre tesszük, míg a tojás meg nem szárad rajta és meg nem repedezik. Ettől lesz szép márványos a teteje. Sütés előtt villával megszurkáljuk a rudakat (koppanjon a villa a tepsi alján), hogy a gőz tudjon távozni sülés közben.
Előmelegített, mérsékelten meleg sütőben kb 35-40 perc alatt készre sütjük.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...