2010. november 8., hétfő

Mézes-mogyorós fokhagyma






Beindult az ajándék gyártás. Ezt az üveg gyönyörűséget egy nagyon kedves "nagymama pótló" emberke kapja majd. Az összeállítása pofonegyszerű. Mennyiségeket nem igazán tudok írni, mert üvege válogatja.

Mézes-mogyorós fokhagyma

Hozzávalók: 

- akácméz
- török mogyoró
- 10 db szemes fekete bors
- 1 csipet egész ánizsmag vagy 1 db csillagánizs
- jó sok fokhagyma
- 2 db kicsi fahéjrúd
- 3 db szegfűszeg

Én az üveget forróvízben kifőztem, (biztos ami biztos) és hagytam megszáradni. Az egésznek annyi a technikája, hogy vegyesen tesszük bele a hozzávalókat és rétegenként öntjük fel a mézzel, hogy mindent beborítson.
A végén a két keresztbe fordított fahéjjal szorítjuk le a fokhagymákat, ugyanis folyton a tetejére kapaszkodnak. Lezárjuk és hűvös, sötét helyen egy hónapig érni hagyjuk.
Első osztályú természetes gyógyszer a náthára. Egy egy kanálnyit bekapunk belőle, vagy akinek úgy jobban tetszik kenyérre is kenheti.

Felbontás után hűtőben tartsuk. Ha nem elég hideg a spajzunk, pincénk inkább az érlelést is hűtőben végezzük.

Utólagos kiegészítés:

A méz és a fokhagyma "reakcióba" lépnek egymással, ez egyfajta enyhe forrást eredményez és a méz sokkal hígabbá válik. Ettől még meg nem romlik, csak a meglepetés erejével éri az embert, hogy szisszen mikor felbontja:) Lehetséges, hogy az én spajzom túl meleg neki, mert hűtőbe téve ez a jelenség megszűnik.
Úgyhogy aki nem rendelkezik jó hideg pincével, az inkább a hűtőben érlelje.

A hatása egyébként tényleg nagyon jó, a megajándékozott beszámolója alapján elmondhatom, hogy tényleg teljesíti a feladatát és segít kicselezni a náthát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...