2010. november 12., péntek

Illatozó adventi koszorúk


 Mikor tavasszal Mohánál összetalálkoztam ezekkel a mézeskalács csodákkal, rögtön tudtam, hogy ezeket nekem is meg kell csinálnom. Teljesen lenyűgözött, mennyire ötletes és jó kézügyességű Moha. Alig vártam, hogy november legyen és nekikezdhessek, bár nem tagadom az írókázós része igen komoly félelemeket ébresztett bennem, és hát mit is mondjak van még mit gyakorolni rajta, de várakozásomon felül a díszítése egész gyorsan haladt.
Eredetileg két koszorú elkészítését terveztem, de egyszerűen nem bírtam abbahagyni, úgyhogy a végén ötnél álltam meg, így egy kicsi kibővült az ajándékozottak köre.



Ezt a képet egyszerűen IMÁDOM!

Én egy kicsit másabb tésztát használtam, mindig ezt szoktam, ha "építkezős", strapabíró kemény mézeskalácsokat szeretnék. Egyszer a megszokott puha mézeskalácstésztám helyett ebből a receptből készítettem evésre szánt mézeskalácsot. Na, hát ezt  még egyszer nem fogom megtenni az biztos, de azóta legalább tudom, hogy ha kőkemény mézeskalácsot szeretnék, ezt a receptet kell használnom.

Ebből a mennyiségből két koszorú játszva kihozható.
Klasszikus mézeskalács

Hozzávalók:

- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg margarin
- 12,5 dkg cukor
- 25 dkg méz
- 1/2 mk szódabikarbóna
- 1 tk fahéj
- 1 tk gyömbér
- 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
- egy elkevert tojás fele
- ha barna tésztát szeretnénk 2 ek kakaó

Íróka:

- egy tojás fehérje
- 20-25 dkg porcukor
- tk ecet vagy citromlé

A mézet, cukrot, margarint lassú tűzön összeolvasztjuk, és hagyjuk kihűlni.
A lisztet összekeverjük a fűszerekkel és a szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a mézes keveréket és a tojást. Össze keverjük. Nem kell kétségbe esni, iszonyúan ragacsos masszát fogunk kapni, de a 24 órás hűtőben való pihentetés után teljesen tuti állagúra dermed. Ha szeretnénk barna tésztát is, akkor az összekeverés után ketté vesszük a masszát és az egyik felébe belekeverjük a kakaót.

Másnap jöhet az építkezés. Összeillesztgethetjük (jól nyomkodjuk össze őket, hogy rendesen összesüljenek) a formákat a sütőpapíros tepsiben,  vagy süthetünk neki külön alapot és utána külön ragaszthatjuk majd fel írókával a formákat.
160 C-on sütöttem őket, hogy minél jobban átsüljenek.

Megmondom őszintén én az alaphoz sütöttem hozzá a gyertyatartó szíveket, mert sülés közben nekem egy kicsit deformálódtak külön és utána már nem tudtam őket olyan szépen összeilleszteni.
A gyertyák helyét még melegen szúrjuk ki a tésztából egy pogácsaszaggatóval, a piros szíveket, pedig úgy állítjuk elő, hogy egyszerűen átkenjük piros ételfestékkel.

Írókának teljesen a Moha féle receptet használtam. Nagyon szuperül bevált, már régóta kerestem a tökéleteset.

A fehérjét és a citromlevet/ecetet elkezdjük habbá verni és lassan adagoljuk hozzá a kétszer átszitált!!!!!(tapasztalatom szerint nagyon fontos momentum a kétszer szitálás), porcukrot, akkor jó, ha fogpiszkálóval húzunk a kézfejünkre belőle csíkot és az nem folyik szét. Valószínűleg nem kell az összes porcukrot felhasználnunk majd.
Zacskóba szedjük, aminek a sarkára kicsi lyukat vágunk és díszítünk kedvünkre.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó érzés ezt tőled olvasni, nagyon szépen köszönöm! Szorgalmasan gyakorolok, bár száz év gyakorlás sem lenne elég, hogy a Te gyönyörűségeid nyomába érjek:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...