2015. július 9., csütörtök

Hűdecsokis csokitorta





Van nekem egy gyermekem aki körülbelül úgy szereti a csokit, mint Gombóc Artúr! Meg még minden mást is ami édesség, sósság, tehát "valami". Lesznek még harcai az életben:) Teljesen partner a főzőműsorok nézésében:)  Meglepetés tortát már régen nem készítek nekik, már jó előre eldöntik milyen ízűt szeretnének, milyen díszítéssel.
Az hogy csoki torta legyen már hónapokkal ezelőtt eldöntetett, viszont a díszítésén nagy vívódások voltak, szinte napról napra változott. Annyi állandó volt benne mindössze, hogy legyen rajta marcipán és leehető krém virágok.:)

Van egy csokis zsúrtorta, ami számomra verhetetlen, Mezőkövesden a Rozettában. Az a torta 30 éve a LEG nekem. Emlékeimben élt, hogy kocka alakú csoki zsúrtortát kaptam születésnapomra, Vuk marcipánnal. Aztán megtaláltam egy ilyen fényképet és két szál gyertya égett rajta. Már éppen kezdtem magam csodagyereknek érezni, hogy két éves koromból emlékezem dolgokra, mikor megtaláltam a többi fényképet és kiderült, hogy cirka hat éves koromig minden évben ilyen tortát kaptam, ilyen marcipánnal:)))) Imádtam na:)))) Ezt a tortát a mai napig lehet kapni és jó néhányszor kóstolták már az én gyerkőim is. Eredeti terveim szerint ilyen torta készítését szerettem volna. Nem sikerült, nem ilyen volt, viszont ez fenomenális lett.

Előre szólok, hogy csak az elvetemült csokirajongók vessék bele magukat az elkészítésébe. Azért azt elárulom, hogy apósom burkoltan meg gyanúsított vele, hogy el akarom tenni láb alól.:) Piskótának a már jól megszokottat sütöttem, Kiskuktától
A torta receptet Limaránál találtam.

Hűdecsokis csokitorta

Hozzávalók:

Tortalap:

  • 200 g cukor+80 g a habba
  • 300 g liszt
  • 50 g holland kakaó
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl tej
  • 4 tojás
  • 1 cs sütőpor
Csokikrém:
  • 40 g mascarpone
  • 30 dkg étcsoki
  • 4 dl tejszín
  • 1,5 cs habfixáló
 A tojássárgájákat, az olajat, a tejet és a 200 g cukrot egy tálba tesszük és kézi habverővel, összekeverjük.

A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni. Mikor már elég kemény, apránként hozzáadjuk a cukrot és addig verjük, míg teljesen kemény hab nem lesz.

A lisztes, kakaós, sütőporos keveréket a tojássárgájás masszába szitáljuk. A nem bekapcsolt robotgéppel nagyjából összekeverjük, majd magas fokozaton 1,5-2 percig keverjük.

A tojásfehérjéből két kanálnyit a masszához adunk és kézi habverővel óvatosan beleforgatjuk. Ezt még párszor megismételjük, majd hozzá forgatjuk az összes habot. Ügyeljünk rá, hogy rendesen elkeveredjen.

Egy kb. 38X23 cm méretű tepsi alját  kibéleljük sütőpapírral, az oldalát szabadon hagyjuk. Beleöntjük a tésztát és a széleit egy kicsit felhúzgáljuk a forma oldalára, hogy könnyebben tudjon kapaszkodni sülés közben.

175 C-ra előmelegített sütőben szép színűre sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük.

Mikor egy kicsit hűlt késsel elválasztjuk a tésztát a tepsi oldalától, rácsra fordítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A csokit vízgőz fölött felolvasztjuk, majd hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni. A szintén szobahőmérsékletű mascarponét kanalanként hozzáadva, alaposan kikeverjük.
A tejszínt felverjük a habfixálóval és óvatosan összeforgatjuk a csokikrémmel. Hűtőbe tesszük dermedni.

A kihűlt piskótát keresztben ketté vágjuk úgy, hogy két kocka alakú tortalapot kapjunk, majd mind a kettőt kettévágjuk, hogy négy lapunk legyen.

A lapokat betöltjük a krémmel, majd a maradék krémmel körben megkenjük a tortát, a tetejébe rózsákat nyomunk.

A gyerkőc kedvéért nem maradhatott le róla a fondant sem:)

Brutálisan finom, és brutálisan csokis.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...