2015. január 20., kedd

Lekváros bukta






Kamaszként egy dekát sem rajongtam a lekváros buktáért. Csak menzán ettem és gyűlöltem a sütésálló vegyes gyümölcs ízt....áááá még most is kiráz a hideg tőle:)Emlékszem mindig kinyomkodtam belőle a "lekvárt" és úgy ettem a csupasz tésztát. Nem repdestem az örömtől mikor Mr. Mézeskalács megpendítette, hogy ugyan már süthetnék egyszer végre lekváros buktát is, de mindent a férjekért:) Persze rögtön Limarához loholtam. Bár Mr. Mézeskalács nosztalgikus emlékeket fűzött a "rémes gyümölcsízhez", egy ilyen megvásárlása és megszagolása után megfellebbezhetetlenül közöltem, hogy házi szilvalekvárral lesz töltve az a bukta (megjegyzem a szagolás után ő sem szorgalmazta tovább a használatát:)
Miután elkészült helyre billent a viszony köztem és a bukta között, szerintem az összes családtagot felülmúltam az elfogyasztott darabok számában (lehet, hogy még akkor is ha összeadjuk őket:) Eszméletlen finom lett. Jövőre rágyúrok a szilvalekvár mennyiségére....fel kell készülni a gyors fogyására:)

Lekváros bukta

Hozzávalók:
  •  60 dkg liszt
  • csipet só
  • 3 ek. cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 6 dkg olvasztott vaj/margarin
  • 2,5 dkg élesztő
  • szilvalekvár
  • tojás a kenéshez
Lusta fajta vagyok, szinte mindig a kenyérsütőgéppel dagasztom be a kelt tésztákat. Akinek nincs ilyen támaszkodjon csak nyugodtan a kézi erőre, vitathatatlan, hogy így sokkal jobban lehet "érezni" a tésztát. Kevés cukros langyos tejben elkeverjük az élesztőt és hagyjuk felhabosodni.  A vaj kivételével a többi hozzávalóval összedagasztjuk, vagy géppel vagy kézzel. Az olvasztott vajat egy kicsit később kell hozzáadni, hogy a vaj ne vonja körbe a lisztszemcséket és az élesztő el tudja végezni a munkáját. Kelesztőtálban vagy deszkán letakarva duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk és 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyiket bőven megpakoljuk jó kemény szilvalekvárral, és egyesével feltekerjük. Vajjal/margarinnal kikent tepsibe tesszük őket, akkora tepsit válasszunk, hogy a megkelt bukták szépen összenőjenek és kitöltsék a tepsit. Ruhával letakarva 30 percig kelni hagyjuk, majd tojással lekenjük.

180 C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.

Porcukorral megszórjuk. A tepsiből egyben kiborítjuk, hagyjuk kicsit hűlni és utána széttépkedjük. Álom finom!

2 megjegyzés:

  1. Imádom én is a szilvalekváros buktát! Mióta tervezem hogy sütök, de mindig marad:-)) Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!:) Most már én is imádom:) Ez a ronda nyálas idő egyenesen kiabál egy kis buktáért:)))

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...