2015. április 9., csütörtök

Hagymás pogácsa - Blogkóstoló 22.A Blogkóstoló 22. fordulója zajlik, háziasszonya Bogi, a Vöröskaktusz blog írója. A játék megálmodója 4Gyerek a Főzök-sütök-mosogatok blog szerzője. Nagyon kedvelem ezt a játékot, bár igaz, hogy mostanában jó pár fordulóról lecsúsztam. A játék lényege,  hogy a jelentkezők a nekik sorsolt blogról választanak receptet, majd elkészítik azt. Új blogokkal ismerkedhetünk meg és jobbnál jobb receptekkel. A nekem sorsolt blog régi ismerős számomra. Nagyon sok időt eltöltöttem már Chef Vikinél a Házias Konyhán, főleg a Gasztroajándékos összefoglalókat nyálaztam nagy lelkesedéssel. Mikor megláttam, hogy Vikit sorsolta nekem a szerencse bizony elgondolkodtam, hogy hogyan is fogok egy receptet kiválasztani. Nem is sikerült:)))) 2012-ig jutottam még a receptekkel (folyamatosan haladok:). Eddig 20 receptet jegyeztem fel, amit tuti ki szeretnék próbálni:)  Tudom, tudom nem járható út, hogy mindet beömlesszem a Blogkóstolóba, de remélem nem lesz harag, ha kettővel azért előállok:)

Sógoromék látogatása nagyon jó apropót szolgáltatott ennek a hagymás pogácsának. Bődült finom lett!!! A sógoroméknak elcsomagoltam a maradékot, két nap múlva azzal hívott, hogy csak beosztással eszik, minél tovább tartson:)

Hagymás pogácsa

Hozzávalók:
 • 25 dkg vaj vagy margarin
 • 1 tojás
 • 0,5 dl tej
 • 2 dl tejföl
 • 50 dkg liszt
 • csipet cukor
 • 1 ek. só (a mi sós ízlésünknek 1,5 ek.)
 • 2,5 dkg élesztő

 • 5 dkg vaj (nálam zsír)
 • 2-3 fej lilahagyma
 • tojás a kenéshez
A múltkori élesztős fiaskóm után ami abból állt, hogy a 10 perc alatt vérrel és verejtékkel kidagasztott tésztám, amit fel is tekercseltem sós háromszögnek, meg sem moccant az élesztő döglöttsége miatt, futtatás nélkül én ugyan semmibe bele nem teszem az élesztőt többet:)
Ezért én a cukrot elkevertem langyos tejben, belemorzsoltam az élesztőt és megvártam felfut-e.:)

Mivel szerencsére rendelkezem kenyérsütőgéppel én azzal dagasztattam össze a tésztát. A lágy margarint beletesszük a kenyérsütő üstjébe, beletesszük a tojást, a tejfölt a sót, a lisztet és a tetejére a felfutott élesztőt. Viki szavait idézve, ha túl lágy lenne tegyünk hozzá lisztet, ha keményen kopog folyadékot (tejet).
Ha nincs kenyérsütőnk akkor nyugodtan összedolgozhatjuk kézzel.

Ha végeztünk a dagasztással takarjuk le és hagyjuk kelni. Én itt töredelmesen bevallom beköltöztettem a hűtőbe a tésztát, mert egy órás sétára indultunk:)

A hagymákat vágjuk félkarikára, (vallomás: én lazán felkockáztam, mire rápillantottam a receptre és láttam, hogy karikázni kellett volna:) A vajon, zsíron pároljuk addig míg teljesen puha nem lesz és hagyjuk langyosra hűlni.

A tésztát nyújtsuk vékonyra és kenjük el rajta a hagymát. Ezután hajtogassuk a következő módon: gondolatban felezzük el a tésztát keresztben, a felső harmadot hajtsuk le középre, alsó harmadot hajtsuk fel középre, most hosszában is felezzük el és balról hajtsuk be középre, majd jobbról is hajtsuk középre, ezután csukjuk össze mint egy könyvet. Takarjuk le és hagyjuk pihenni. Nekem 30 perc alatt szépen megkelt.

Nyújtsuk ujjnyi vastagra a tésztát és pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. Rakosgassuk sütőpapírral bélelt, vagy zsírral kikent tepsibe és kenjük le a tetejét tojással, majd hagyjuk kelni 30 percet.

200 C-ra előmelegített sütőben süssük addig míg szép színt nem kap.

Viki nagyon köszönöm ezt a fantasztikus receptet.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...