2011. január 12., szerda
Puha mézeskalács
Bár karácsony már jócskán elmúlt, csak mostanra sikerült ideérnem ezzel a recepttel. Az eszegetésre szánt mézeskalácsot mindig ebből a tésztából szoktam készíteni. Rögtön puha, nem kell rá várni.
A recept A mézeskalács készítésének kiskönyvéből való (Praktika könyvek).
Puha mézeskalács
Hozzávalók:
- 18 dkg liszt
- 1/4 tk szódabikarbóna
- csipet só
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék (az eredeti receptben nem szerepel, de én szoktam beletenni)
- 7 dkg vaj/margarin
- 10 dkg méz
- 1 tojássárgája
A lisztet összekeverem a szódabikarbónával, sóval és a fűszerekkel. A vajat/margarint elmorzsolom a liszttel, majd hozzáadom a mézet és az elkevert tojássárgáját. Összegyúrom és fóliába csomagolva legalább fél órára hűtőbe teszem.
Kinyújtom, kiszaggatom és előmelegített sütőben 180 C-on addig sütöm míg el nem kezd színesedni.
Ha kihűlt, tetszés szerint lehet díszíteni írókával.
Száradás után fémdobozban tárolva sokáig eláll.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon tetszik a blog "jelszava" - sütni, főzni, szeretetből". Hajrá és majd jól körülnézek én itt :) és köszi a követést.
VálaszTörlésBeastie, köszönöm szépen! Szerintem szeretet nélkül nem működik a dolog:)Nézelődj kedvedre, szívesen látlak!:)
VálaszTörlésA munkahelyemen jótékonysági gyűjtést szervezünk ezen recept alapján készült mézeskalácsainkkal. :)
VálaszTörlésDe jóóóó!!!!:))))
TörlésNa, már gyúrom is, remélem jó lesz:) Kabócáknak lesz!!!!
VálaszTörlésRemélem ízlett a Kabócáknak!:)
VálaszTörlésDrága Ildi! Ez a recept fantasztikus! Meglepően kevés összetevően, még meglepőbben: hihetetlenül gyorsan és a legmeglepőbben: két héttel a sütés után(szabad levegőn tárolva)is nagyon finom és omlós! Külön tetszik, hogy nem kell bele cukor, mert az írókával együtt tökéletes! Azt hiszem, hogy ez nem csak karácsonyi recept lesz nálunk, mert pl.: csokival leöntve, vagy szilvalekvárral töltve is nagyon finom lehet! Köszi:)))))))))
VálaszTörlésDrága Ági!
VálaszTörlésAnnyira, de annyira örülök, hogy így bejött!!!!:)))))
Ez a mézeskalács recept már első olvasatra remekül hangzik!!!! Ki fogom próbálni :)
VálaszTörlésKöszönöm a receptet. Ezt keresem minden évben :)
VálaszTörlésKakaós változatánál + 1 tojásfehérje, 1/4 tk. szódabikarbóna és 3 dkg kakaó szerepel
valóban nagyon finom