Karácsonyra kaptam ezt a savarin formát. Bevallom először csak forgattam a kezemben, soha nem találkoztam még ilyennel. Elképzelésem sem volt mi az a savarin. A formája viszont nagyon tetszett, igen sok lehetőséget látok benne.
A klasszikus savarin forma gyűrű alakú és nagyon sok méretben megtalálható.
Maga a sütemény kelt tésztából készül és sütés után alkoholos cukorsziruppal locsolják meg, majd tejszínhabbal, gyümölcsmártásokkal tálalják.
Jean Anthelme Brillat-Savarin francia gasztronómusról (aki volt még politikus és jogász is) kapta a nevét nem csak a sütemény, hanem maga a forma is.
Mivel én még szilikonformában sem sütöttem soha, ezért úgy gondoltam a kipróbálásnál bőven elég nekem egy újdonság is, ezért én nem kelt tésztából készítettem, hanem a mindig használ muffin tésztám felezett mennyiségéből.
Almás savarin karamellszósszal
Hozzávalók:
/15 db mini savarinhoz/
- 3 dkg margarin
- egy elkevert tojás fele
- 7,5 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- 1 tk fahéj
- 1 tk sütőpor
- 1,25 dl tej
- 2 db reszelt alma
Karamellszósz:
- 5 ek. cukor
- 1 dl tej
- 1 ek. brandy
A tojást, a cukrot és a margarint kikevjük, majd felváltva hozzáadjuk a sütőporral és fahéjjal elkevert lisztet és a tejet.
Az almákat megpucoljuk, lereszeljük majd alaposan kinyomkodjuk és belekeverjük a tésztába.
A savarin formát háromnegyedükig megtöltjük a tésztával.
180 C-ra előmelegített sütőben készre sütjük. Akkor jó, ha megnyomjuk és rugalmas a teteje.
Ahogy meg tudtam fogni én rögtön kiütögettem belőle a kisült savarinokat, mert féltem, hogy a párától "megszottyosodnak".
Míg a savarinunk sül, egy edényben felolvasztjuk a cukrot, hagyjuk karamellizálódni, de ne legyen túl sötét. Óvatosan felöntjük a tejjel, vigyázzunk mert felcsap a gőz! (Tudom a karamellimádók most fogják a fejüket, hogy nem tejszínt teszek bele, de nekem most csak tej volt itthon és bizton állíthatom, hogy így is nagyon finom lett!) Ne ijedjünk meg, mert az összes karamell egy tömbbe áll össze, de ahogy a tej felmelegszik a karamell is feloldódik majd benne. Belekeverjük a brandyt és beforraljuk a karamellszószt. Hagyjuk hűlni.
Ne várjuk, hogy besűrűsödik, ez nem az a fajta. Csak kellemesen selymes állaga lesz.
A még forró savarinok mélyedéseit megtöltjük a karamellszósszal.
Nekem nem szívta magába a karamellt a tészta, gusztán megült a tetején.
Lehetőleg ne ezt a sütit válasszuk ajándékozásra, mert nem valószínű, hogy a karamellszósz nagyon szeretné a hurcolászást:)
Nagyon finom lett, és a legjobb az egészben a karamellszósz a tetején.
Legközelebb viszont letesztelem a klasszikus receptet, mert nagyon kíváncsi lettem rá.
Mézeskalács!
VálaszTörlésNagyon klassz a forma és a süti is.
Nekem van hasonló formám, Zila névre hallgat, nem tudom ismered-e.
Rengeteg variációs lehetőséget rejt, már többször sütöttem benne.
http://gesztenye.blogol.hu/?tag_id=34674
Hátha ez a recept erre is jó:-))
Húúúú, de jól néz ki! Nagyszerű ez a forma!
VálaszTörlésGesztenye nagyon köszönöm! Megnéztem a formádat, nagyon szuper, hát még amiket csináltál vele. Nagyon megtetszett, csak utána megnéztem az árát:( Nem baj, majd egyszer!
VálaszTörlésAutumn, köszi!
VálaszTörlésRengeteg ötlet fogalmazódott már meg bennem a forma hasznosítására, szépen lassan meg is valósítom majd őket.
Na, végre valakinél látom, hogy mire is jó ez a forma! Nagyon guszta a sütid.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Ildy! Örülök, hogy volt haszna a bejegyzésnek:)
VálaszTörlésMézeskalács ! Ez valami szuper !!! A szilikont nagyon meg fogod szeretni, mert könnyű és biztonságos vele sütni.
VálaszTörlésAz Angyalkád igencsak tudta, hogy mit vitt Neked Karácsonyra.
Bár még nekem sincs ilyen formám, (láttam én is az árát), de azért nagyon várom a kelt-tésztás formációt.
Viki köszönöm szépen! A szilikonnak nagyon szimpatikus tulajdonsága, hogy nem kell kenni, lisztezni, ezt máris nagyon szeretem benne.:)
VálaszTörlésHamarosan lesz kelt tésztás is, csak még vadászom a számomra tökéletes receptet:)
Nagyon guszta sütikék! A fahéj-alma-karamell nyerő kombináció! :) Az én mini savarinformám 24 rekeszes, lehet, hogy a tésztareceptedet kipróbálom hozzá, hátha ahhoz is jó lesz.
VálaszTörlésPixi Pie, köszönöm! Megnéztem a katalógust, úgyhogy most már tudom milyen a te formád. Az enyém egyenesen góliátnak tűnik mellette:) Lehet, hogy beszerzek én is egy törpeváltozatot, annyira édesek lehetnek azok az icipici savarinok:)
VálaszTörlésNekem is van ilyen formám, nem sütöttem még benne .
VálaszTörlésTalálok még valahol hozzá recepteket?