2011. január 27., csütörtök

Árpagyöngyös rakott tök



Akkor készült nálunk először ez az étel, mikor tavaly februárban szembesültem azzal, hogy a fagyasztóba elrakott gyalult tökös zacsik száma olyan rengeteg, hogy ha hetente ennénk tökfőzeléket, akkor is  bőven nyár lenne mire felélnénk. Kezdeni kellett hát vele valamit.

A rakott kelkáposztát imádja az egész család. Gondoltam egy merészet és tökre váltottam a kelkáposztát.
Hatalmas sikere lett!

Az árpagyöngyös verziót a kényszer szülte, ugyanis csak itthon szembesültem vele, hogy nem lesz elég a rizs. Volt viszont árpagyöngy, így fele-fele arányban összeraktam a rizzsel.

Jó választás volt, nagyon jó karaktert adott a végeredménynek.
Az árpagyöngynek van egy határozottabb állaga a főtt rizzsel szemben, és így "haraphatóbbá" válik tőle az egész.

Egyszóval nagyon-nagyon finom!



Árpagyöngyös rakott tök

Hozzávalók:

- 2 kg gyalult tök
- 2 dl rizs
- 2 dl árpagyöngy
- 8 dl víz
- 2 fej hagyma
- 70 dkg darált hús
- 2 gerezd fokhagyma
- 450 g tejföl
- pirospaprika
- só
- bors
- köménymag
- ételízesítő

A fagyasztott tököt hagyom felengedni. Bár friss tökkel még nem próbáltam, szerintem azzal is nagyszerűen működik.

A rizst és az árpagyöngyöt összekeverem, kevés forró olajon átforgatom, felengedem vízzel, majd sóval és ételízesítővel ízesítem. Fedőt teszek rá és takarékra veszem alatta a lángot. Ha ki akar futni megrázom a lábast. Nem kavarom meg, mert összeáll. Mikor már annyi vizet magába szívott, hogy látszanak a szemek, elzárom alatta a gázt és letakarom az edényt egy konyharuhával.

A hagymát felkockázom és üvegesre párolom az olajon, hozzáadom a fokhagymát, pirítom egy kicsit, majd félrehúzom a tűzről. Hozzáadom a pirospaprikát és visszateszem a tűzre. Beleteszem a darált húst és lepirítom. Sózom, borsozom, teszek bele ételízesítőt és őrölt köményt. Hagyom 5-10 percig rotyogni.

Egy közepes mérető tepsiben elterítem a kinyomkodott tök felét. Megszórom egy kicsi sóval.

A darált hús szaftját leöntöm egy edénybe és összekeverem a tejföllel, megsózom.
Az árpagyöngyös rizst összekeverem a darált húsos masszával és elterítem a tökön.

A szaftos tejföl negyedével meglocsolom a húsos masszát, majd beborítom a maradék tökkel.

 Végül az egészet leöntöm a maradék tejföllel és elkenem a tetején.

170-180 C-os sütőben kb 1,5 órát sütöm.

Magában is elég szaftos, de én egy jó adag tejföllel nyakon öntve szeretem igazán enni.

7 megjegyzés:

  1. Húúúú!!!ez naggyon a kedvemre való! ki is fogom próbálni, minden összetevőjét imádooom!

    VálaszTörlés
  2. Dió Bisztró! Akkor biztosan ízleni fog:)

    VálaszTörlés
  3. Duende, örülök hogy felkeltette az érdeklődésed:)

    VálaszTörlés
  4. Legyek stílusos? Ez TÖk-jóóóóóóóó- Én ujabban rizs helyett (még a töltöttkáposzta töltelékébe is) zabpelyhet teszek, sőőőt egyszer már -szárazkenyér nem lévén- még a fasírozottba is ezt tettem. S nagyon meg voltam vele elégedve. Bár az árpagyöngynek valóban "komolyabb" tartása van, de mindegyik egészségesebb a rizsnél :))

    VálaszTörlés
  5. Viki!
    Köszi, én a zabpelyhet még csak tejjel próbáltam:), de sok mindenkitől hallottam már, hogy nagyon univerzálisan felhasználható, lehet, hogy nekem is le kellene tesztelnem:)

    VálaszTörlés
  6. Kérlek nézz be hozzám, van számodra egy meglepetésem!
    Üdv,
    Kutya és Konyha
    Itt találod:
    http://kutyaeskonyha.blogspot.com/2011/01/ujabb-dijat-kaptam-de-ezuttal-mas.html

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...