2011. január 16., vasárnap

Kakaós kalács


Számomra ez a kalács igazi nosztalgia sütemény. Keresztanyám sütött sokszor ilyet. Rögtön visszatérek a gyermekkoromba, ha megérzem a sütőből előbújó illatát.

A recept eredetileg édesítőszert ír elő, de én soha nem használok édesítőt, úgyhogy itt cukor szerepel benne.


Kakaós kalács

Hozzávalók:

- 70 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 3,5 dl tej
- 20 dkg cukor+3 ek.
- 1,5 dl olaj
- 3 ek. kakaó
- 10 dkg mazsola
- 1 db tojás
- 1 kevés vaj/margarin

A mazsolát leforrázom. Fél dl langyos tejben feloldok egy kevés cukrot és felfuttatom benne az élesztőt.

A liszthez hozzáadom a lecsöpögtetett mazsolát, a sót, az olajat, a felfuttatott élesztőt, a cukrot és 2,5 dl tejet.
Robotgép dagasztóspiráljával összedolgozom, majd ketté veszem a tésztát.

Az egyik felébe beleteszem a három ek. cukrot, a 3 ek. kakaót és a maradék fél dl tejet.
Ezt is alaposan összedolgozom.

A kakaós és a fehér tésztát is kétfelé szedem és mindegyiket azonos méretű téglalappá nyújtom.

Az egyik fehér tésztára ráterítem az egyik kakaósat és a hosszabbik oldalától feltekerem.

Margarinnal kikent tepsibe teszem és ugyanígy megcsinálom a másik rudat is.


Két órára hűtőbe teszem, majd még fél órát kelesztem szobahőmérsékleten.
Tojással lekenem a tetejét és előmelegített sütőben 170 C-on kb 40 perc alatt megsütöm.

Még forrón megkenem egy kevés vajjal/margarinnal, ettől lesz szép fényes.


Magában, vajjal megkenve, lekvárral, egy bögre forró kakaóval; mindenhogy nagyon finom.:)

15 megjegyzés:

  1. Egy nagy pohár tejes kávéval, kakaóval isteni finom.
    Ilyet én is készítettem már, szeretem:-))
    nagyon klasszul néz ki!

    VálaszTörlés
  2. Szinte érzem az illatát, nagyon jól néz ki! Gyerekkoromat juttatja eszembe: mindig lecsavargatva ettem, kakaóba mártogatva. Köszi a receptet!:)

    VálaszTörlés
  3. Gesztenye, köszönöm szépen, nekem és a gyerekeknek magában jön be, a férjemnek viszont vajjal megkenve egy pohár tejjel, de egy dolog közös; mindenki nagyon szereti.

    VálaszTörlés
  4. Ancifalatkai, köszönöm és nagyon szívesen! Ez a lecsavargatás nagyon tetszik, olyan igazi meghitt dolog:)

    VálaszTörlés
  5. szép a tejhab is :) gratulálok és irigykedek.....

    VálaszTörlés
  6. Beastie, nagyon köszönöm! Látod milyen jó, hogy rátaláltam a blogodra?! E nélkül tejhab sem lenne:)

    VálaszTörlés
  7. Megsütöttem Én is a kalácsot, nagyon finom lett!!!!!:)Annyira, hogy az Anyósom elkérte a receptet!:D
    Köszi!!!!:)

    VálaszTörlés
  8. Jujj, de nagyon örülök, hogy sikere van a kalácsnak!!! Gratulákok!!!:))))

    VálaszTörlés
  9. Ezt én is elkészítettem a héten és valami fenséges lett :) Köszönöm! Holnap készíthetem a következő adagot :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ejnye, de szégyenlem magam! Sajnos nem vettem észre a hozzászólásodat, kérlek ne haragudj, hogy eddig nem válaszoltam:( Nagyon örülök, hogy ízlett! A mi asztalunkon már nagyon régen nem volt jelen ez a kalács, lehet, hogy a hétvégén én is elkészítem:)

      Törlés
  10. Szeretném holnap reggelire megsütni a kalácsot. Szerinted ha kicsit kevesebb élesztőt teszek bele és este készre formázva beteszem a hűtőbe akkor nem lesz baja reggelig? Timi.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Timi! Még soha nem készítettem úgy, hogy hosszabb ideig hűtőben pihentettem volna előtte, de szerintem működik úgy is. Szerintem nem szükséges csökkentened az élesztő mennyiségén, pogácsánál rendszeresen szoktam alkalmazni az egy éjszakás hűtőzést, ugyanannyi élesztőt használok hozzá, mint sima kelesztésnél kellene és tökéletesen működik. Megtennéd, hogy beszámolsz majd róla, hogyan viselkedett a kalács ennyi pihi után?:)

    VálaszTörlés
  12. Kedves Mézeskalács! Jelentem a kalács elkészült és tökéletes! :) Este megcsináltam,betettem a hűtőbe,reggel kicsit hagytam szobahőn aztán kisütöttem. Elképesztően finom,puha kalács lett belőle.Köszönöm a receptet! Timi.

    VálaszTörlés
  13. Kézzel is össze lehet dolgozni a tésztát? :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...