2010. december 31., péntek

Sült báránycomb


Nyáron fűnyíróként üzemelő barijaink, akik tavasszal ekkorán kezdték,

télre ekkorák lettek.


Fűnyíró feladatuk megszűntével újat kaptak; etetnek minket.

Az egyben sült báránycombnál nehezen tudok finomabb kaját elképzelni. Hihetetlenül omlós és szaftos, egyáltalán nem zsíros és nem szárad ki.

Tudom, hogy nagyon nehéz beszerezni, főleg annak aki vidéki. Ha valakinek olyan szerencséje van, hogy lehetősége van kipróbálni, ki ne hagyja!!! 

Sült báránycomb

Hozzávalók
- 1 csontos hátsó báránycomb
- 6 fej hagyma
- 4 fej fokhagyma
- szójaszósz
- balzsamecet 
- só
- bors
- rozmaring
- 1 ü sör
- olaj

Egy gerezd fokhagymát cikkeire szedek és megpucolok. Hosszában három részre vágom őket és egy kés segítségével jó sűrűn betűzdelem velük a comb mind két oldalát. Alaposan megsózom és apróra vágott rozmaringgal bedörgölöm a husit. Minimálisan kiolajozott tepsibe fektetem.

A hagymát megpucolom és négy felé vágom. A fokhagymát cikkekre szedem, de nem pucolom meg. A comb köré szórom a hagymát és a fokhagymát is, majd a bárányt meglocsolom szójaszósszal és balzsamecettel, ezután aláöntöm a sört.
Alufóliával nagyon alaposan lefedem a tepsit, hogy a gőz sehol ne tudjon szökni.

Előmelegített sütőbe teszem és a gázsütő legalacsonyabb fokozatán hagyom sülni teljes nyugalomban, piszkálás nélkül 2,5 órán keresztül. Ezután óvatosan leszedem róla a fóliát és megfordítom a húst. Visszateszem a fóliát és visszatolom sülni még fél-háromnegyed órára. Ha hústűvel megszurkáljuk teljesen vajpuhának kell éreznünk.

A husit átköltöztetem egy tálra és békén hagyom. A pecsenyelevet, ami a tepsiben maradt, a hagymákkal együtt egy lábasba öntöm és forralással besűrítem. Szitán átpaszírozom és ha nem elég sűrű még egy kis liszttel összeforralom. Ha szükség van rá után sózom.

Kockára vágott sültkrumplival, mártással meglocsolva szoktuk enni. Elmondhatatlanul finom!







1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...