Mostanában pozitív irányba lendült kapcsolatom a kelt tésztákkal. Már itt is kitértem rá, hogy valamiért mindig szerencsétlen voltam hozzá. Szinte soha nem lett olyan a végeredmény, amilyet szerettem volna. A pogácsákkal már sikerült összebarátkoznom, azok már úgy mennek, ahogy kell. A kakaós kalács és a mákos, diós kalács kivételt képeznek, azokkal semmi gondom nem volt. De itt be is fejezhetem a felsorolást, ezen kívül szinte minden kelt tésztába belebuktam.
Azt utolsó pár kelt tésztás próbálkozásom, viszont fenomenális lett. Nem tagadom, én lepődtem meg a legjobban:) Persze rögtön el kezdett foglalkoztatni, a kérdés, hogy ugyan mi történhetett így hirtelen. Aztán rájöttem. Semmi ördöngösség nincs benne, a kenyérsütő a megfejtés.
Ugyanis idő hiányában kényelmesebbnek tűnt, hogy beleöntözzek minden hozzávalót és azzal dagasztassam be. Kelni már a kelesztő tálamba raktam át. Úgy is fűtünk, teljesen feleslegesnek tartottam a kenyérsütőt járatni a kelesztéshez.
Úgy látszik eddig nem voltam kellően alapos a dagasztásnál, a kenyérsütő pedig megdolgozza a tésztát rendesen.
Kíváncsi vagyok folytatódik e a sikerszéria, ha igen igazoltnak tekintem a feltevésemet. A sikerélmények után már egy kicsit bátrabban kezdek bele ilyen receptekbe..)
A recept a szomszédasszonyomtól származik, csak ő kolbászt rak bele tölteléknek.
Krémsajtos-tarjás kifli
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 12,5 dkg margarin
- 1 dl olaj
- 1 ek só
- 3 dkg élesztő
- 1 ek. cukor
- 15 dkg főtt füstölt tarja
- 15 dkg natúr krémsajt
- curry
- só
- bors
- 1 tojássárgája
- 10 dkg sajt
A tésztát áttettem a kelesztőtálba és meleg helyen 40 percig hagytam kelni.
Kétfelé vágtam és kör alakúra kinyújtottam.
12 cikkre vágtam. Legközelebb 16 cikkre fogom, mert úgy "falatnyibbak" lesznek a kiflik.
A tarját 24 darabra vágtam, a krémsajtot pedig ízesítettem sóval, borssal és curryvel. (Curry mániás vagyok:)
Ezután minden cikkre raktam egy teáskanál krémsajtot és egy darab tarját.
A szélesebb felétől feltekertem a kifliket és sütőpapírral bélelt tepsibe raktam őket.
Mindegyiket megkentem tojássárgájával és reszel sajtot tettem a tetejükre.
Előmelegített sütőben 190 C-on 10-15 percig sütöttem. Pontos időt nem igazán tudok mondani, mert elfelejtettem figyelni az órát.:) Addig sütöttem őket, míg szép színük nem lett.
Nagyon puha és könnyű, ugyanakkor mégis roppanós a sajt miatt. Fenséges!!!
Mézeskalács!
VálaszTörlésNagyon guszta:-)
Én is csak néhány éve kötöttem barátságot a keltésztával:-))
:) hasonlóra jár az agyunk, mert tegnap én is szinte ugyanezt készítettem (csak kockasajttal és csemege karajjal). Fel is tettem már a blogba reggel. Imádjuk!
VálaszTörlésGesztenye!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Én nagyon remélem, hogy tartós lesz ez a barátság!:)
Mónika!
Ez nagyon jó!!! Megnéztem a kiflidet, tényleg nagyon egy felé gondolkodtunk:))) Nekünk is nagyon bejött!
I love kelt tészta :-)) Mesések ezek a kiflik!
VálaszTörlésGyönyörű, nincs jobba kelt tésztánál
VálaszTörlésChef Viki!
VálaszTörlésKöszi! Hát igen, a kelt tészta szeretetével minden rendben volt, a kivitelezésével már annál kevésbé:)))
Bianka!
Nagyon köszönöm! Mindig elvarázsol, ahogy a tészta alakul:)
Egyszerűen csodálatos:-))
VálaszTörlésEzek a kiflik is biztosan finomak, de ha megnézem a lenti csokikat, egyszerűen varázslatosak, és a képek!!!!
VálaszTörlésÉva!
VálaszTörlésNagyon köszönöm! Hát, igen a csokik rekord idő alatt tűntek el:)