2011. március 6., vasárnap

Marcipános levelek aszalt szilvával és aszalt barackkal



A házi marcipán párosítása aszalt barackkal és szilvával számomra maga a menyország. Ezért aztán nem is volt kérdés, hogy ezt a szuper bonbonformát ilyen töltelékekkel fogom felavatni.

A forma nagyon jó, gyönyörű bonbonok születtek benne. Ami pedig külön szimpatikussá teszi, hogy a tágas formák miatt sokkal egyszerűbb csokival kikenni.

A recept nem éppen bonyolult, de a végeredmény annál finomabb.

Marcipános levelek aszalt szilvával és aszalt barackkal

Hozzávalók:
  • 10 dkg étcsoki
  • 10 dkg darált mandula
  • 2 ek porcukor
  • 3 db aszalt szilva
  • 3 db aszalt barack
  • 1 csipet őrölt gyömbér
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 tk. olaj
  • pálinka
  • pici víz
A szilvát és a barackot külön külön pálinkába áztattam néhány órára. A késes robotgépbe beletettem a megpuhult szilvákat, és összeaprítottam. Hozzátettem 5 dkg darált mandulát, 1 csipet fahéjat, 1 ek porcukrot és összedolgoztam az aprítóval. Óvatosan annyi vizet adagoltam hozzá, hogy gyúrható masszát kapjak.
Ugyanezt megcsináltam az aszalt barackkal, amit fahéj helyett 1 csipet őrölt gyömbérrel ízesítettem.

Az étcsokit vízgőz fölött felolvasztottam, elkevertem benne az olajat, majd ecsettel kikentem vele a formákat, amiket betettem a hűtőbe. Miután megdermedt újra kikentem olvasztott csokival és újra hűtő.

Ezután a formákba belenyomkodtam a töltelékeket és lezártam olvasztott csokival. Betettem a fagyasztóba, 10 percre, hogy kellőképpen megdermedjen, mert nem szerettem volna őket az utolsó lépéseken tönkretenni.
Ez kettő kivételével sikerült is. Ott is az okozta a problémát, hogy nem voltam eléggé alapos a csokizásnál.





Gyönyörűek lettek és nagyon finomak. Délelőtt készültek és délutánra mind egy szálig elfogytak.:)




14 megjegyzés:

  1. Mézeskalács!
    Micsoda finomságot készítettél és milyen csodásan fényes a bonbonod, nagyon ügyes vagy.
    Én még nem is próbáltam az ilyen formámat, de itt az ideje:-)

    VálaszTörlés
  2. Tényleg gyönyörűek és biztos finomak is voltak!

    VálaszTörlés
  3. Csodaszép bonbonok!
    A marcipán-aszalt gyümölcs páros nálam is az első helyen áll:-)

    VálaszTörlés
  4. Hűha, ennyire szép fényű bonbont szerintem még életemben nem láttam! És ha valaki meséli, hogy lehet csokoládé ennyire mesésen fényes, bizonyosan nem hittem volna el neki :)

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűek. Nos ezek után a gyönyörű képek után biztos maradok a kenyérsütésnél. A bon-bon készítést meg rád bízom:)

    VálaszTörlés
  6. húha, de szépek!!! Köszönöm, hogy olvasol. Jöttem én is hozzád. Remek dolgokat alkotsz.
    Milyen étcsokit használsz? Olyan szép fényesek!

    VálaszTörlés
  7. Gesztenye, nagyon köszi! Próbáld ki a formát, imádni fogod!:)

    Sütis néne, köszönöm szépen:)))

    Erika, köszönöm! Hihetetlenül finomak voltak! Nekem legalábbis biztosan!:)

    Citromhab, köszike! Ugye, ebből a párosításból akármennyit meg bírnék enni:)

    Bianka, köszönöm szépen!:)

    Gabi, a tortatanonc, nagyon aranyos vagy köszönöm szépen! Azért nem sikerül ám ilyen fényesre mindig.:)

    Barbette, köszönöm szépen! Azért szerintem próbáld csak meg, biztosan élveznéd. Kicsit strapás a kenegetés, de utána mikor előbújnak a formából ezek a gyönyörűségek, minden macerát elfelejtesz. Ez jó, nálam a kenyérsütés a mumus, majd járok hozzád tanulni:)

    Családi tűzhely, nagyon szívesen küldenék Neked, de már csak hűlt helye van:(

    Anna, köszönöm szépen! A Lidl-ben szoktam venni, a süti kellékeknél van 20 dkg 52%-os étcsoki, nagyon barátságos az ára. Azért azt el kell mondanom Neked is, hogy nem sikerül mindig ilyen szép fényesre.

    VálaszTörlés
  8. Jaj, de szépek, gyönyörűek, csodálatosak! Milyen ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  9. Mónika!
    Nagyon köszönöm, nagyon édes vagy!!!:))))

    VálaszTörlés
  10. Annyira szépek, hogy nem is lenne szívem megenni őket!

    VálaszTörlés
  11. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  12. Titi!
    Köszönöm szépen! Pedig hidd el nagyon finomak voltak:))))

    VálaszTörlés