A Blogkóstoló 28. fordulójának háziasszonya Sasó a Sütök- főzök blogról. A számomra sorsolt blog Kisildi blogja, tőle kell most kóstolnom. Nagyon élveztem a receptek válogatását és az érdekes történetek olvasgatását. Kóstoltam most és fogok is még egy párszor az biztos. Legalább 10 receptet elmentettem amit mindenképpen ki szeretnék próbálni. A krumplis kőttesnek bődületes sikere lett itthon Mr. Mézeskalács az első kóstolást követően kijelentette, hogy hétfőn is süthetek megint:)
Kedves Kisildi köszönöm neked a receptet (a többivel együtt) a család nevében:)
Krumplis és juhtúrós kőttes
Hozzávalók:
Tészta
- 50 dkg liszt
- 25 g élesztő
- 1 ek. só
- 1 kk. cukor
- kb. 4-5 dl langyos víz
- az alapelv személyenként 2 nagyobbacska krumpli, fél fej lilahagyma
- 6 nagyobbacska krumpli
- 2-3 fej lilahagyma
- só
- olaj
- 15-20 dkg juhtúró
- 1 kisebb csokor kapor
A krumplit sós vízben héjában feltesszük főni. Az apró kockára vágott hagymát olajon addig pirítjuk, míg üveges nem lesz. A megpucolt krumplit összetörjük a hagymával, sóval ízesítjük.
A juhtúrót apróra vágott kaporral összekeverjük.
A tésztához az élesztőt feloldjuk egy pohár langyos vízben és összekeverjük a cukorral és 4-5 kanál liszttel. Hagyjuk duplájára kelni.
Ha van kenyérsütőnk, beletesszük a lisztet, a sót, a kovászt, elindítjuk és folyamatosan adagolva hozzá a langyos vizet bedagasztjuk. A kenyérsütőt kikapcsolva kelesztjük.
Ha kézzel dagasztunk, egy tálba tesszük a lisztet, a sót, beleöntjük a kovászt és elkezdjük összekeverni egy fakanállal, fokozatosan adagoljuk hozzá a langyos vizet. Ha összeállt kézzel folytatjuk tovább, addig dagasztjuk míg el nem válik a tál falától. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény a tészta. Liszttel megszórva, konyharuhával letakarva legalább 40-50 perc alatt hagyjuk duplájára kelni.
A tésztát másfél tojásnyi darabokra vágjuk, az aljukat folyamatosan alájuk hajtogatva gombócokat formálunk belőlük.
Lisztezett deszkán egyenként kinyújtjuk, a tölteléket a közepébe halmozzuk (krumplinál egy nagy púpos evőkanállal és a széleit ráhajtjuk.
Sodrófával vékonyra nyújtjuk. A juhtúrósnál még gyakorolnom kell a technikát:)
Egy serpenyőben 1 ek. olajat forrósítunk és közepes lángon pár perc alatt mind a két oldalán készre sütjük. Minden újabb darab előtt egy kanál olajat öntsünk a serpenyőbe.
Mivel idő hiányában nem sütöttem ki mindet, próba szerencse alapon a tésztát betettem a hűtőbe. Másnap újra gombócoltam és hagytam a tésztát felmelegedni, megkelni és út töltöttem be, sütöttem ki.
Tökéletesen működött, így fantasztikus reggelit lehet belőle előkészíteni előző este:) Nagyon jól el tudnám képzelni, egy kis fokhagymás tejföl társaságát is mellette:)
Én köszönöm :-)
VálaszTörlés