2015. április 19., vasárnap

Hókifli - Blogkóstoló 22.



Blogkóstoló 22. fordulója zajlik, háziasszonya Bogi, a Vöröskaktusz blog írója. A játék megálmodója 4Gyerek a Főzök-sütök-mosogatok blog szerzője. A játék lényege,  hogy a jelentkezők a nekik sorsolt blogról választanak receptet, majd elkészítik azt. A nekem sorsolt blog  Chef Viki Házias konyhája. Hagymás pogácsát már készítettem tőle, most pedig itt ez a fantasztikus hókifli. Akármilyen közismert sütemény, én még soha nem készítettem, és nem is igazán emlékszem, hogy bárki is készítette volna a családban gyerekkoromban. Nos, eddig nem tudtam mit hagyok ki, már kétszer készítettem, nem lehet vele betelni! Imádom!!! Viszont nagyon szomorú vagyok, mert elfogyott a masszív szilvalekvárom és ha csak nem tudok szerezni valahonnan ki kell bírnom nélküle augusztusig. Azt hiszem idén 20 kiló szilvát veszek 10 helyett:)
Viki nagyon köszönöm neked a recepteket!

Hókifli

Hozzávalók:

  • 25 dkg zsír
  • 2 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1,5 dl tejföl
  • csipet só
  • kevés porcukor
  • A töltéshez: jó sűrű házi lekvár (én szilvával készítettem), mákkrém, diókrém, gesztenyepüré
A forgatáshoz:
  • kb. 20 dkg porcukor
  • 2-3 cs vaníliás cukor, vagy egy vanília rúd kikapart magjai

Hatalmas újdonság volt számomra a zsír felhabosítása. Viki azt javasolta habverővel csináljuk, a szememnek sem akartam hinni, mivé alakult a zsír. A végén olyan volt mint a felvert tojásfehérje, levegős, könnyű mint a pihe.


Mint már az előző receptben is említettem én már nem bízom az élesztőkben, ezért a tejfölt összekevertem a porcukorral és meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt és megvártam felfut e.
A lisztet tegyük deszkára, tálba, adjuk hozzá a sót, a zsírt és a felfutott élesztőt, majd gyúrjuk rugalmas könnyű tésztává. Hűtőben pihentessük legalább három órát, de legjobb egy éjszakát.
Felhasználás előtt egy órával vegyük ki a tésztát a hűtőből, szobahőmérsékletre, hogy "magához tudjon térni" a tészta.

Lisztezett deszkán nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra. Nekem egyszerűbb volt úgy a formázás, hogy egy nagyobb pogácsaszaggatóval kiszurkáltam, közepébe lekvárt tettem, félbe hajtottam és az íves résznél egy kicsit visszahajtottam a tésztát. Viki négyzetekre vágta közepébe tette a lekvárt átlósan háromszög alakúra hajtotta, a széleit kicsit összecsipkedte és kifli formájúra hajtotta.

Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe a kifliket és 190 C-ra előmelegített sütőben addig süssük amíg színesedni kezdenek.
1-2 percet hagyjuk hűlni, majd forgassuk meg a vaníliával elkevert porcukorban.

Ha kihűltek, jól záródó fémdobozban sokáig eláll. Erre szerintem semmi esély nincs, ha csak nem csinálunk ipari mennyiséget, mert kizárt, hogy meg ne együk nagyon hamar:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...