Viki nagyon köszönöm neked a recepteket!
Hókifli
Hozzávalók:
- 25 dkg zsír
- 2 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 1,5 dl tejföl
- csipet só
- kevés porcukor
- A töltéshez: jó sűrű házi lekvár (én szilvával készítettem), mákkrém, diókrém, gesztenyepüré
- kb. 20 dkg porcukor
- 2-3 cs vaníliás cukor, vagy egy vanília rúd kikapart magjai
Hatalmas újdonság volt számomra a zsír felhabosítása. Viki azt javasolta habverővel csináljuk, a szememnek sem akartam hinni, mivé alakult a zsír. A végén olyan volt mint a felvert tojásfehérje, levegős, könnyű mint a pihe.
Mint már az előző receptben is említettem én már nem bízom az élesztőkben, ezért a tejfölt összekevertem a porcukorral és meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt és megvártam felfut e.
A lisztet tegyük deszkára, tálba, adjuk hozzá a sót, a zsírt és a felfutott élesztőt, majd gyúrjuk rugalmas könnyű tésztává. Hűtőben pihentessük legalább három órát, de legjobb egy éjszakát.
Felhasználás előtt egy órával vegyük ki a tésztát a hűtőből, szobahőmérsékletre, hogy "magához tudjon térni" a tészta.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra. Nekem egyszerűbb volt úgy a formázás, hogy egy nagyobb pogácsaszaggatóval kiszurkáltam, közepébe lekvárt tettem, félbe hajtottam és az íves résznél egy kicsit visszahajtottam a tésztát. Viki négyzetekre vágta közepébe tette a lekvárt átlósan háromszög alakúra hajtotta, a széleit kicsit összecsipkedte és kifli formájúra hajtotta.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe a kifliket és 190 C-ra előmelegített sütőben addig süssük amíg színesedni kezdenek.
1-2 percet hagyjuk hűlni, majd forgassuk meg a vaníliával elkevert porcukorban.
Ha kihűltek, jól záródó fémdobozban sokáig eláll. Erre szerintem semmi esély nincs, ha csak nem csinálunk ipari mennyiséget, mert kizárt, hogy meg ne együk nagyon hamar:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése