Kérlek nézzétek el nekem, hogy nem írom le a fasírt receptjét, de mivel totál állagra és szemmértékre rakom össze, nem is volna benne köszönet. Az én alapreceptem a Horváth Ilona szakácskönyvből van, de rábízlak benneteket Évára, nála minden alapvető receptet meg lehet találni.
Fasírtos franciasaláta torta
Hozzávalók:
- 1 cs leveles tészta (Lidl)
- kb. 25 db diónyi fasírt (0,5 kg húsból)
- 7 db főtt tojás
- 1 kg fagyasztott franciasaláta zöldségkeverék
- 2 db alma
- 6 db savanyú uborka
- 850 g tejföl
- 6 ek. majonéz
- 2 ek. mustár
- 1 tk. citromlé
- 1/2 tk. cukor
- 1/4 tk. só
- 1 l húsalaplé /1 l víz+leveskocka
- pirított hagyma /Lidl/
- 20 g zselatin
A húsalaplevet feltesszük melegedni, ha forr beletesszük a zöldségkeveréket és puhára főzzük. Leszűrjük és hűlni hagyjuk. Az almát megpucoljuk és az uborkával együtt kockákra vágjuk. Összekeverjük a zöldségkeverékkel.
A tojásokat hideg vízben feltesszük főni, forrástól számítva 10 percet főzzük, leöntjük a vizet, hideget engedünk a helyére, majd ha langyosra hűlt megpucoljuk.
A zselatint felöntjük kb. 1 dl elhűlt húslével, amiben a zöldséget főztük és hagyjuk dagadni.
A tejfölt összekeverjük a mustárral, a majonézzel, citrommal, cukorral, sóval. Ha nem találjuk elég ízesnek tegyünk még hozzá mustárt és majonézt is.Keverjük össze a zöldség keverékkel.
Egy 22-es tortaforma aljára beletesszük a kisült leveles tésztát.
A zselatint gáz fölött elkezdjük melegíteni, addig melegítjük míg teljesen fel nem olvad, de nem forraljuk.
Beleteszünk egy merőkanálnyi franciasalátát, alaposan elkeverjük, majd az egészet a többi salátához öntjük és összekeverjük.
A leveles tészta tetejére teszünk egy réteg salátát, erre kirakunk főtt tojásból egy karikát, a közöket pedig kirakjuk fasírttal. A tetejét leöntjük a maradék franciasalátával. Körben rárakosgatjuk a fasírtokat és hagyjuk dermedni egy kicsi a salátát. Mikor már majdnem teljesen szilárd, megszórjuk pirított hagymával és hűtőbe tesszük legalább 4 órára, de legjobb egy egész éjszakára.
Tálalás előtt egy kést végighúzunk a tortakarika és a torta között és leemeljük a karikát.
Az én tortám tetejére díszítésként került egy "vargánya" ami egy góliát fasírt és egy főtt tojás házassága révén jött létre, lévén Mr. Mézeskalács nagy gombamániás:)
Nagyon jól néz ki! Fantasztikus az ötlet!
VálaszTörlés