2010. december 13., hétfő
Szárított narancskarika
Éva kérdezte tőlem, hogyan készítem a szárított narancskarikát. Ha nem teszi fel ezt a kérdést eszembe sem jut bejegyzést írni róla. Így viszont az is eszembe jutott, hogy én hogy örültem volna, ha évekkel ezelőtt valaki megosztja velem a titkot.
Jó pár tepsinyi szénné égetett narancsot megspórolhattam volna magamnak:)
A narancskarikát lehet sütőben is szárítani, viszont ehhez a mezei sütő egyáltalán nem alkalmas. Legalább is az enyém biztosan nem. Tepsiben, sütőpapírra sorakoztatva a felszeletelt narancsokat 50-60 C-on!!! lehet szép lassan, az ajtót néha rányitva, zörgősre szárítani.
Az én sima gázsütőm viszont legalacsonyabb hőmérsékletként is legfeljebb 150 C-ot tud produkálni, úgyhogy még nyitott ajtóval is szétégettem őket. Na meg lássuk be a sütő több órán keresztül való járatása, nem épp költségkímélő módszer.
Aztán van még az aszalógép, ami nagyszerű megoldás, de nekem sajnos nincsen(pedig nagyon szeretnék).
A megoldás ami nekem száz százalékosan bevált, pofon egyszerű, csak a fűtésszezon kell hozzá.
A narancsokat felkarikázzuk, kb fél cm vastagra, és törölközőre fektetjük őket, majd a tetejükre is törölközőt borítunk egy éjszakára. Ez arra szolgál, hogy a nagyja nedvességet leszívja róluk.
Ezután mindössze annyi teendőnk van, hogy a konvektorra, radiátorra sütőpapírt tegyünk, és rájuk pakolgassuk a narancskarikákat.
Naponta megforgatjuk őket, és mikor már zörgősek leszedegetjük és zacskóba, vagy fémdobozba rakjuk tárolásra.
Változó, hogy mennyi idő alatt száradnak ki teljesen, ez nagyban függ a fűtés intenzitásától, a narancs nedvességtartalmától, de max egy hét alatt mindenképpen készen van.
Arra azért érdemes vigyázni, hogy ha nagyon feltekerjük a fűtést megperkálódhatnak a karikáink, ezért olyankor inkább szedegessük le őket és később tegyük vissza.
Én évente mindig újakat szoktam csinálni, mert a frisseknek olyan szép természetes színe van, míg a tavalyiak eléggé megbarnulnak állásukban.
Én is a konvektoron szárítom egy régi fém tálcán. Zsírpapírt teszek rá és a fém tálca jól átmelegszik. 4-5 nap alatt elkészül.
VálaszTörlésArra vigyázzatok, hogy jól elzárva legyen eltéve a következő évig, mert a molyok nagyon szeretik.
Nekem volt olyan, hogy csak a külső héj maradt, mert a többit fölzabálták!
Az igaz, hogy a színe miatt érdemes minden évben újat készíteni, és közben finom illat is lesz a konyhában.
A molyok tényleg benne vannak a pakliban, nekem is volt már szerencsém hozzájuk, teljesen ugyanúgy jártam mint Te, ezért is javasoltam a zacskót, fémdobozt tárolásra:)
VálaszTörlésSzia Mézeskalács!
VálaszTörlésKérlek írj a perszephone83@gmail.com címre egy mailt, hogy a Villeroy&Boch kekszformák sorsát megbeszélhetjük, mert 2. fordulóban nyertél te is.
Sajna a rendszer a levelemet visszadobta, ezért próbálkozom így.
Ü, Gyalogbéka
Te jó ég!! Három évesek a kommentek... :( Remélem azért jár majd valaki erre! :)
VálaszTörlésEgyetlen egy kérdésem lenne. Mit tegyen az, akinek cserépkályhája, és mezei sütője van? Előre is köszönöm!
Szia Márti! Jár még erre valaki:)))) Nem tudom milyen a cserépkályhád teteje, ha van rajta hely akkor ugyanúgy működik, mint a konvektorral. Ha a mi csikótűzhelyünkből indulok ki, akkor fűtés közben még túl meleg hozzá, olyankor én levenném. Viszont mikor már el van zárva és nem rakom, még nagyon sokáig tuti a teteje, olyankor nyugodtan vissza lehet tenni és szárad tovább. A mezei sütővel én nem próbálkoznék, a sajátomból kiindulva, akárhogy is nyitom ki az ajtót túl meleg van benne és megbarnul. Elmondod majd sikerült e????
TörlésA csetepkalyha tetejére tesz 😉
TörlésNem éri meg sütőben próbálni :)
VálaszTörlésDe viszont lehet lakkozni vékonyan hogy ne barnuljon illetve fakuljon szárítás után...
Nagyon hasznosak a válaszok és a blog is. Én most próbálom előszőr megszárítani a narancsokat, remélem sikerülni fog. A törölköző próbával kezdem :)
VálaszTörlésKellemes Ünnepeket mindenkinek! Üdv
Én is kaptam hasznos tanácsokat,köszi, holnaptól próba (még soha nem csináltam)
VálaszTörlésÜdv.Angi :))
Igazán nagyon szívesen! :) Remélem jól sikerültek! :)
TörlésÉn is kaptam hasznos tanácsokat,köszi, holnaptól próba (még soha nem csináltam)
VálaszTörlésÜdv.Angi :))
Kedves Mézeskalács,
VálaszTörlésKöszi a részletes leírást!
Üdv.Móni :)
Nagyon szívesen! :)
TörlésIgen!🍊
VálaszTörlésÚgy örülök, hogy megtaláltam ezt a bejegyzést!!! Ezt fogom kipróbálni az idei adventi szezonban. Nagyon hasznos, főleg a mostani energiaárak mellett. Köszönöm Neked! :)
VálaszTörlés