2010. december 11., szombat

Mákos kifli


Ezt a mákos kiflit valójában a kényszer szülte. Az eredeti cél a hagyományos vaníliás kifli volt, csakhogy a férjem elfelejtett diót hozni (én mandula helyett dióval szoktam készíteni). Sütni mindenképpen szerettem volna, elvégre advent vasárnap volt.  Maradt tehát a mák. Eredetileg 20 dkg mákkal és 1 citrom héjával készítettem, de a mák soknak bizonyult, a citrom pedig kevésnek, úgyhogy ide már a korrigált mennyiséget írom le.

Mákos kifli
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg darált mák
- 12,5 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- 2 citrom reszelt héja
-10 dkg vaníliás porcukor a forgatáshoz

A lisztet összekeverjük a mákkal, hozzáadjuk a cukrot, citromhéjat és az apró darabokra vagdalt hideg vajat. Robotgép dagasztóspiráljával gyorsan összedolgozzuk és fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

Kb. 2-2,5 cm átmérőjű rudat sodrunk belőle és 1-1,5 cm-es darabokra vágjuk. A darabokból kifliket formázunk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.

Előmelegített sütőben 180 C-on kb 10-15 percig sütjük. Akkor jó, ha az alja már barnul, de a teteje még puha.
A kifliket még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.
Jól záródó fémdobozban sokáig eltarthatjuk.

5 megjegyzés:

  1. Én is diós kiflit szoktam készíteni, de ez a mákos nagyon jó ötlet :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, látod milyen hasznos egy feledékeny férj?!:)

    VálaszTörlés
  3. az a baj ezekkel a sütikkel hogy nem lehet úgy elmenni mellettük, hogy ne egyen belőle az ember,
    egyet ne kapjon e mindig ;)

    isteni finom

    VálaszTörlés
  4. Szia! A sütik is biztos finomak, de én egy ajándékodon gyönyörű szárított narancskarikákat láttam. Azt te csináltad? Ha igen, légy szíves írd meg hogy hogyan! Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  5. Éva köszönöm, igen én gyártottam a narancskarikákat. A következő bejegyzésemben részletesen leírom, hogyan készülnek. Remélem hasznosítani tudod majd az infókat:)

    VálaszTörlés