Mikor itt megláttam ezt a sütit, nem volt kérdés, hogy igen hamar kipróbálásra kerül majd. A készítés közben azért feltűnt, hogy a recept nem feltétlenül van összhangban a képpel.:) A recepten egy picit változtattam, az én ízlésemnek kicsit sok volt bele a vaj, jobban szeretem a "tejszínesebb hatású" krémeket, viszont az íze brutálisan finom, a piskótája pedig egy álom:)
Kapucíner szelet
Hozzávalók:
Tésztához:
- 5 egész tojás
- 5 ek. hideg víz
- 10 ek. kristálycukor
- 7 ek. liszt
- 2 ek. holland kakaó
- 1 cs sütőpor
- 10 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 cs tejszín ízű pudingpor
- 6 dl tej
- 1 dl erős kávé
- 1 ek. holland kakaó
4 dl tejszín
1 cs Dr. Oetker habfixáló
2 ek. porcukor
Csokimáz
- 3 ek. holland kakaó
- 3 ek. cukor
- 3-5 ek. víz
- 8 dkg vaj
A piskóta nagyon lágy és puha lesz ezért igen óvatosan bánjunk vele. A sütőpapírral emeljük ki a tepsiből és rácson hagyjuk kihűlni. Ha teljesen elhűlt csak akkor húzzuk le róla a sütőpapírt. Óvatosan vágjuk ketté. Ha ráborítunk egy tálcát, alácsúsztatunk egy másikat és úgy próbáljuk meg átfordítani akkor viszonylag törés nélkül van esélyünk mozgatni.
A puha vajat 10 dkg porcukorral habosra keverjük. A 2 cs pudingot összekeverjük a kakaóval a maradék cukorral és a tej és kávé keverékében sűrűre főzzük. Néha átkeverve hagyjuk kihűlni. A habosra kevert vajjal alaposan összekeverjük. Én ezt mindig robotgéppel csinálom.
A tészta egyik felére rásimítjuk a pudingos krémet.
A jéghidegre hűtött tejszínt elkezdjük felverni a porcukorral és a habfixálóval, ezt is elsimítjuk a kávés krémen.
Befedjük a piskóta másik felével.
A csokimázhoz a kakaót, cukrot és a vizet összekeverjük egy lábasban és elkezdjük összemelegíteni, ha keverhetetlenül sűrű, adjunk még hozzá vizet, de egyszerre csak keveset. Ha összeforrt, adjuk hozzá a vajat és a lángról levéve kevergessük addig amíg teljesen fel nem olvad. Ha langyosra hűlt, öntsük a sütire és kenjük el a tetején egyenletesen.
Én egy éjszakára hűtőbe rámoltam, másnap meleg vízbe mártogatott, letörölt késsel gyönyörűen lehet szeletelni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése