2017. január 18., szerda

Kapucíner szelet




Mikor itt megláttam ezt a sütit, nem volt kérdés, hogy igen hamar kipróbálásra kerül majd. A készítés közben azért feltűnt, hogy a recept nem feltétlenül van összhangban a képpel.:) A recepten egy picit változtattam, az én ízlésemnek kicsit sok volt bele a vaj, jobban szeretem a "tejszínesebb hatású" krémeket, viszont az íze brutálisan finom, a piskótája pedig egy álom:)

Kapucíner szelet

Hozzávalók:

Tésztához:
  • 5 egész tojás
  • 5 ek. hideg víz
  • 10 ek. kristálycukor
  • 7 ek. liszt
  • 2 ek. holland kakaó
  • 1 cs sütőpor
Kávés krém
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 cs tejszín ízű pudingpor
  • 6 dl tej
  • 1 dl erős kávé
  • 1 ek. holland kakaó
Tejszínes réteg

 4 dl tejszín
1 cs Dr. Oetker habfixáló
2 ek. porcukor

Csokimáz
  • 3 ek. holland kakaó
  • 3 ek. cukor
  • 3-5 ek. víz
  • 8 dkg vaj
 A tojásokat és a kristálycukrot habverővel addig verem míg teljesen fel nem habosodik és kivilágosodik, hozzáadjuk a hideg vizet, majd beleszitáljuk a kakaóval, sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsiben megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A piskóta nagyon lágy és puha lesz ezért igen óvatosan bánjunk vele. A sütőpapírral emeljük ki a tepsiből és rácson hagyjuk kihűlni. Ha teljesen elhűlt csak akkor húzzuk le róla a sütőpapírt. Óvatosan vágjuk ketté. Ha ráborítunk egy tálcát, alácsúsztatunk egy másikat és úgy próbáljuk meg átfordítani akkor viszonylag törés nélkül van esélyünk mozgatni.

A puha vajat 10 dkg porcukorral habosra keverjük. A 2 cs pudingot összekeverjük a kakaóval a maradék cukorral és a tej és kávé keverékében sűrűre főzzük. Néha átkeverve hagyjuk kihűlni. A habosra kevert vajjal alaposan összekeverjük. Én ezt mindig robotgéppel csinálom.

A tészta egyik felére rásimítjuk a pudingos krémet.

A jéghidegre hűtött tejszínt elkezdjük felverni a porcukorral és a habfixálóval, ezt is elsimítjuk a kávés krémen.
Befedjük a piskóta másik felével.

A csokimázhoz a kakaót, cukrot és a vizet összekeverjük egy lábasban és elkezdjük összemelegíteni, ha keverhetetlenül sűrű, adjunk még hozzá vizet, de egyszerre csak keveset. Ha összeforrt, adjuk hozzá a vajat és a lángról levéve kevergessük addig amíg teljesen fel nem olvad. Ha langyosra hűlt, öntsük a sütire és kenjük el a tetején egyenletesen.

Én egy éjszakára hűtőbe rámoltam, másnap meleg vízbe mártogatott, letörölt késsel gyönyörűen lehet szeletelni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...