Melinda a Habverő és fakanál blog írója indította útjára ezt a játékot. Az első forduló feladata az erdélyi konyha.
Rögtön a pacalleves ugrott be. Cirka két-három éve tervezgetem, hogy ki kellene próbálni, úgyhogy most itt volt a remek alakalom.:) Az interneten böngészve még véletlenül sem találtam két egyforma receptet, ezért három-négy receptből fésültem össze amit végül is készítettem. Pacalt eddig még csak pörköltként ettem és tök furi, hogy most nem társul hozzá az a megszokott zsíros, szaftos íz, de határozottan tetszik a végeredmény.:)
Pacalleves
Hozzávalók:
A pacal abálásához:
- 1 kg előfőzött pacal
- 1 fej hagyma
- 3 db babérlevél
- 1/2 dl ecet
A leveshez
- 2 szál murok (sárgarépa)
- 1 szál petrezselyem gyökér
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 l húsalaplé
- só
- bors
- 3 dl tejföl
- 2 ek. liszt
- 2 tojássárgája
- 3-4 ek. tárkonyecet
Én mindig szoktam abálni a pacalt, hiába előfőzött, ettől a szokásomtól most sem tudtam elszakadni.:)
Egy fazékban vizet teszünk föl főni, beledobjuk a megpucolt hagymát, a babérlevelet és ha forr, beletesszük a pacalt és az ecetet. Újraforrástól számítva 10 percig főzzük, majd leszűrjük. Ha hűlt egy kicsit az esetlegesen nem jól elvágott darabokat felvagdaljuk.
A répát és fehérrépát megpucoljuk és aprítógéppel finomra aprítjuk. Ha nincs aprítónk akkor apró lyukú reszelőn reszeljük le.
A húsalaplevet (készíthetjük kockából is, én a maradék húslevest szoktam lefagyasztani, ilyenkor jó szolgálatot tesz.) felmelegítjük. Beletesszük a répát és a megpucolt, egészben hagyott hagymát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a pacalt.
Türelmesen főzzük, míg minden meg nem puhul, a hagymát kivesszük. A tejfölt keverjük ki a liszttel és a tojássárgájákkal, majd a forró levesből merjünk hozzá egy keveset és keverjük el. Mérsékeljük a tüzet a leves alatt, beleöntjük a tejfölt, elkeverjük, majd elzárjuk a lángot, nehogy kicsapódjon a tojássárgája. Tárkonyecettel savanyítjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése