Nem szeretek hülyére méltatni egy süteményt, de ennél kivételt teszek. Kényszerből készítettem, és nem sokat vártam tőle. Családi nyomásra kellett sütit sütnöm és az Édes élet magazin akadt a kezembe. Minimális melóval összeüthető süti. Bődületes sikere lett. Mr. Mézeskalács két nap múlva követelte az újrázást, ez pedig azért nagy szám, mert a süteményeimből örülök, ha egyáltalán két falatot hajlandó enni:) Több napig puha marad és ugyanolyan finom, mint frissen. Aki csak kóstolta mind a receptet követeli, úgyhogy tessék:)
Sütőtökös-diós kenyér
Hozzávalók:
- 25 dkg sült sütőtök/vagy reszelt nyers kinyomkodva
- 4 db tojás
- 15 dkg cukor
- 5 dkg méz
- 1 tk sütőpor
- 15 dkg liszt
- 10 dkg darált dió
- 5 dkg durvára tört dió
- 1 tk. fahéj
- 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
Ha sülve szeretnénk hozzátenni, akkor a félbevágott töknek kaparjuk ki belét és sütőpapírral bélelt tepsiben, közepes tűzön süssük puhára, majd ha elhűlt kaparjuk ki a belsejét.
Mikor egyszerre több tököt sütök és marad meg belőle, a belét zacskóba téve lefagyasztom. Tökéletesen működik a recept a fagyasztóból kivett, kiengedett tökkel is.
A tojást és a cukrot habverővel/fakanállal habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporral, fűszerekkel elkevert lisztet, majd a darált és durva diót, végül a reszelt/ sült tököt.
Margarinnal alaposan kikent, liszttel meghintett kenyérformába öntjük. Aki nem bízik abban, hogy kijön a végén a süti a formából, nyugodtan kibélelheti sütőpapírral:)
180 fokra előmelegített sütőben nagyjából egy óra alatt készre sütjük. Ha nagyon égne a teteje, terítsünk rá egy darab sütőpapírt vagy alufóliát. Mindenképpen ellenőrizzük a közepe szúrt fogpiszkálóval, ha szárazon húzzuk ki belőle akkor már kész. Hagyjuk hűlni egy kicsit, utána borítsuk ki a formából, hogy ne fülledjen be. ha kihűlt szeletelhetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése