2010. november 20., szombat

Lilahagyma lekvár





Ez az a lekvár, aminek a hallatán szerintem nagyon sok ember felhúzza a szemöldökét. Ha a saját családomból indulok ki, akkor biztosan. Tavaly a gasztroajándékok között szerepelt és hát finoman fogalmazva sem váltottam ki vele osztatlan sikert. Szerintem ehhez nagyban hozzájárul, hogy a lekvár név miatt a nem tudunk elvonatkoztatni, és így nem igazán azt kapjuk amit vártunk.
Nálam ezen a szinten van a szalonnás hagyma torta. Nem értem, miért kell valamit tortának hívni ami szalonnás és hagymás?! Na de mindegy.
Nekem speciel a hagymalekvár nagyon ízlik, ezért legyártottam idén is, csak kicsit fűszeresebben és most nem fogok belőle ajándékozni.:)
Kenyérre kenve nálam sem jött be, de sült kacsa mellé valami fenomenális, aki szereti a párolt lila káposztát, annak biztosan ízleni fog ez is.
Kíváncsi volnék a ti környezetetek mennyire nyitott a nem megszokott ételekre.

Lilahagyma lekvár

Hozzávalók:

- 1 kg lila hagyma
- 1 kg alma (esetleg egy pár darab lehet belőle birsalma, nagyon jól meg tudja bolondítani)
- 15 dkg cukor
- 1,5 dl almaecet/vörösborecet
- 3-4 babérlevél
- 1 rozmaring ág
- 2 kk. durvára darált színesbors
- 1 kk. só


A lila hagymát vékonyan felszeleteljük, besózzuk, egy nagyobb lábasba tesszük és a cukorral, babérlevéllel, rozmaringgal,ecettel összeforraljuk, majd takaréklángon, lefedve addig főzzük, míg fényesre karamellizálódik. Tapasztalatom szerint, ez legalább fél órát igénybe vesz. (Ne pároljuk le róla az összes levet, mert mire kihűl teljesen beleköt az üvegbe.)
Közben az almákat megpucoljuk, a magházat kivágjuk, vékonyan felszeleteljük és a borssal együtt egy másik lábasban megpároljuk. Ha a hagyma kész, összeforgatjuk az almával és alaposan összeforraljuk. Ilyenkor még ízlés szerint variálhatunk az ízesítésével.

Kiforralt üvegekbe szedjük, lezárjuk és öt percre fejre állítjuk, így kiszorul a bent maradt levegő, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Hűvös sötét helyen tároljuk. Felbontás után pedig hűtőben.

5 megjegyzés:

  1. Szia!
    A cukor mikor kerül bele? Sehol nem látom:) köszi Zita

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Teljesen igazad van, a cukor kimaradt, bocsánat javítottam. A legelején a babérlevéllel, rozmaringgal, ecettel együtt kerül bele.

    VálaszTörlés
  3. Én szoktam beletenni még egy kis balzsamecetet, és rozmaring helyett kakukkfűvel készítem, a végén pedig összeturmixolom, így valóban lekvár kinézetű lesz. Nekem könnyebben "kanálra esik" ilyen állapotban, mintha hagymacsíkokat kellene kergetnem az evőeszközzel. Nagyon jó, hogy egyre több helyen lehet ilyen nem túl ismert/használt dolgokról olvasni! Ajándékba tervezem én is, de ahogy olvastalak, letettem róla- az én családom is olyan, hogy max. hülyének néznének a lekvárommal együtt:D

    VálaszTörlés
  4. A balzsamecetes vonal határozottan tetszik, és a botmixeres ötlet sem elhanyagolható:) Idén még nem készítettem, ki fogom próbálni az ötleteiddel, köszönöm:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...