Mikor felfedeztem a gasztroblogokat, Napmátka blogja volt az első, ami teljesen magával ragadott. Napokon keresztül olvasgattam a bejegyzéseit és nagyon tetszett, hogy rengeteg nem mindennapi dolgot megálmodik és kipróbál. Ilyen volt az orgonalekvár, az akáclekvár, az orgonás cukor és ecet , és a bodzazselé. Mivel vevő vagyok az újdonságokra, kapásból eldöntöttem, hogy ezeket nekem is ki kell próbálnom.
Az orgonalekvárral indítottam. Nincs mit szépítenem a dolgon, a faluban elég sokan nemes egyszerűséggel azt gondolták, hogy nem vagyok normális.:) Bár azért volt egy ember akinek határozottan tetszett az ötlet. Nem mondom, hogy nem volt hosszadalmas és aprólékos, és hogy a végére nem kívántam az egészet a pokolba, de miután kész lettem vele már örültem, hogy megcsináltam. Finom lett, bár nekem kicsit édes.
Egyetlen baj volt csak vele, jobban mondva nem is vele, hanem velem.
Én a sima lekvárokkal is úgy vagyok, hogy minél hosszadalmasabb az elkészítése, annál jobban eltelek az illatával közben. Ezután kell egy pár hónap szünet, hogy jóízűen tudjam eszegetni.
Palacsintába kenve kóstoltuk, nagyon finom volt, és hihetetlen kevés kellett bele, mert nagyon intenzív lett az íze.
Ezután jött az akáclekvár, amihez nagyobb reményeket fűztem. Na ezt nemes egyszerűséggel nem voltam képes megkóstolni. Olyan szinten megcsömörlöttem az illatától, hogy egyszerűen nem tudtam rábeszélni magam.
Itt vált számomra világossá, hogy nagyon szívesen eszegetnék ilyeneket, csak ne nekem kelljen megcsinálni:)
Idén nekiugrom a bodzazselének, mert nagyon kíváncsi vagyok rá, és itthon is mindenki imádja a bodzát. Annak az illatát legalább már megszoktam, mert bodzaszörpöt szoktam csinálni.:)
Tegnap séta alkalmával olyan illatos ibolyákat találtam, hogy nem bírtam ellenállni a kísértésnek és szedtem belőlük egy nagy maréknyit. Gondoltam az orgonás cukor mintájára kipróbálom az ibolyát.
Most már rutinos voltam és kapásból kicsiben gondolkoztam, ha bejön a végeredmény jövőre mehet majd nagyüzemben.
Ibolyás cukor
Hozzávalók:
- zöldjétől megfosztott ibolyaszirom
- cukor
- légmentesen záródó üveg
Az ibolyaszirmokat és a cukrot felváltva a tisztára mosott és kiszárított üvegbe rétegezzük. A cukor mennyisége legyen másfél-kétszerese az ibolyáénak. Nálam megkívánta a kétszeres mennyiséget, mert tényleg alaposan átnedvesítik a szirmok a cukrot.
Hűvös, sötét helyen tároljuk és minden nap összerázzuk. Szerintem én hagyom őket összeérni legalább egy hétig, utána pedig eldöntöm, hogy átszitálom e a szirmoktól, mert Napmátka szerint ekkorra már eléggé megfakulnak
Nagyon kíváncsian várom a végeredményt. Ígérem tudósítok majd róla.
Addigra kitalálom azt is, hogy milyen sütihez fogom majd kipróbálni.
Nyitottabb ismerőseinknek szerintem kiváló és különleges gasztroajándék.
Tapasztalatok néhány hét távlatából:
- A cukor a szirmoktól minimális szinten mindenképpen nyirkos lesz. Ezt a nedvességet az idő megoldja, nekem a lezárt üvegben bő két és fél hét után, szinte teljesen kiszáradt.
- Én ledaráltam a cukrot a szirmokkal együtt kávédarálóval, egy hét után. Nem daráltam porrá, minimálisan szemcsés maradt. Elbűvölőek voltak benne a lila pöttyök, viszont mostanra ezek tényleg teljesen kifakultak. Most már nem nyújtanak olyan esztétikai élményt, inkább koszos hatást keltenek:) Úgyhogy legközelebb valószínűleg mégis inkább kiszitálom a szirmokat a cukorból, és nem darálom le vele.
- Ahogy telik az idő, tényleg egyre intenzívebb lesz az aromája, ezért érdemes hagyni állni. Ne számítsunk nagyon erőteljes ibolya ízre, inkább kellemes ibolya aromára.
Mézeskalács!
VálaszTörlésKb. 1 órája - mióta először láttam ezt a bejegyzést - csak az ibolyás cukorra tudok gondolni. :) Kérlek, mindenképp oszd meg, hogy miként használtad fel és milyen lett!
Én mostanában nagy panna cotta rajongó vagyok. Egyfolytában azon gondolkodom - bár fogalmam sincs milyen íze lehet az ibolyának -, hogy milyen lenne, ha ilyen ibolyás cukrot tennék bele és a tetejére is ibolyás cukorból készült karamellt tennék.
Neked mi a véleményed erről? ;)
Szilabi!
VálaszTörlésMost a kedvedért megkóstoltam, bár még nagyon kezdetleges fázisban van. Sokkal szelídebb, nincs, meg az a töménység, mint a lekvároknál volt. Nagyon kellemes aromát ad a cukornak. Soha nem ettem még panna cottát (csak olyan ízesítésű joghurtot:), de szerintem passzolnának egymáshoz. Bár én a karamellt nem abból csinálnám, mert a karamell aromája elnyomná annyira, hogy úgysem érvényesülne benne az ibolya íze. Viszont a krémbe szerintem szuper. Most hogy összerágtam egy szirmot a cukorral, már biztosan tudom, hogy át fogom szitálni, ha kész lesz, nem fog hiányozni belőle a szirom. Szerintem vágj bele, egy maréknyi ibolya leszirmozása nekem öt percig tartott. Egy próbát megér:)
Húú, de jó ötlet!
VálaszTörlésÜgyes vagy:-)
Micsoda szépség, nekem külalakra tetszik nagyon
VálaszTörlésGesztenye!
VálaszTörlésNem az enyém az érdem, de azért nagyon köszönöm!:)
Bianka!
Szerintem is varázslatosan néz ki. Remélem az íze is maradéktalanul beváltja majd az elvárásaimat!:)
Olyan szépséges! Ha ledarálod, vagy mozsárban összetöröd nem kell átszitálnod. Ezt még egy nagyon régi szakácskönyvben olvastam egyszer.
VálaszTörlésNagyon jó az ötlet, és szép is. Még ajándéknak is el tudnám képzelni, egy kis lila dekorációval a tetején!
VálaszTörlésTücsök Bogár!
VálaszTörlésKöszönöm a tippet, ki fogom próbálni, mert nagyon csábít a lila szín megőrzése:)
Mónika!
Köszönöm szépen! Szerintem is nagyon szép és mutatós ajándék lenne belőle:)
Milyen sivár lenne az életünk és étkeink, az ilyen mindent bevállalós, kíváncsi emberek nélkül.
VálaszTörlésBátran kísérletezz, én is kicsiben szoktam gondolkozni.
A bodzazselét kipróbálom, most télen déligyümölcsök variálásával készítettem lekvárt.
Baratella!
VálaszTörlés:) Aranyos vagy, köszönöm!:)) A déligyümölcs lekvárra nagyon kíváncsi lennék, van róla bejegyzés nálad?
Mézeskalács, annyira megtetszett az ibolyás cukrod, hogy a hétvégén én is nekivágtam kipróbálni, nagyon-nagyon köszönöm az ötletet.
VálaszTörlésKati!
VálaszTörlésKíváncsian várom, hogy milyen sikert arat Nálatok!:)
Déligyümölcsös lekvárok finomak lettek, nagy sikerük volt a Karácsonyi ajándékozási lázban.
VálaszTörlésKépeket találsz az oldalak címszó alatti , Göcsej ízei,termékeim kifejezésre kattintva.
Recepteket és a tapasztalataimat még nem raktam fel, de igyekszem pótolni.
Baratella!
VálaszTörlésIndulok megnézni!!:)
Nagyon szuper ötlet! Én is elkészítettem, csak az a baj, hogy annyira nehéz megállnom, hogy ne nyitogassam folyton az üveget és szippantsam a nagyszerű illatát! :)
VálaszTörlésTiti!
VálaszTörlésRemélem megosztod majd velünk milyen lett!:)
na, beálltam az ibolyával kísérletezők sorába. majd lesz bejegyzés nálam is, de valószínű csak Húsvét után. ugyanis ma délelőtt szedtem 38 gramm ibolyavirágot (szára nélkül)
VálaszTörlés4Gyerek!
VálaszTörlésNeked aztán van türelmed, minden elismerésem!!!:) Kíváncsian várom a beszámolódat!
Aki szeret kísérletezni az ki is próbálhatná a kandírozott ibolyát is...
VálaszTörlésSziszi királynő kedvenc édessége volt :)