Biztosan nem utoljára készült, mert eszméletlen finom lett és ahhoz képest, hogy mennyire rettegtem az elkészítésétől, teljesen simán ment minden.
Teljes egészében Gesztenye receptjét használtam, amit most le is írok ide, hogy akármikor elővehessem, ha hites uram óhajtaná.:) Nagyon szépen köszönöm Gesztenyének a receptet.
Aranygaluska
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 2 ek cukor
- 2 dkg élesztő
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- kb. 3 dl tej
- 1 tojás sárgája
- pici tejszín (nálam tej)
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 1/2 l tej
- 3 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- 2 ek liszt
- fél citrom reszelt héja
A megkelt tésztát kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a tésztadarabokat olvasztott vajba forgatjuk és olajjal kikent sütőtálba rétegezzük a cukorral elkevert dióval. A felső sor csak tészta legyen.
Hagyjuk kelni még 45 percet.
Lekenjük kevés tejszínnel (nálam most tejjel) elkevert tojássárgájával.
Előmelegített sütőben 170 C-on 35-40 percig sütjük.
A vaníliasodóhoz a cukrot elkeverjük a tojássárgájákkal, a vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, liszttel, majd felengedjük a tejjel és gőz fölött folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.
Utána pedig mind mind megesszük:)
Jól néz ki az aranygaluskád! Még én sem próbáltam soha, igaz kétlem, hogy az én uram megenné...
VálaszTörlésVittem a receptedet!
Nagyoooon szeretem :)
VálaszTörlésMázeskalács!
VálaszTörlésÖrülök, hogy sikerült:-)))
Ugye, hogy nem is olyan nagy dolog?
Nagyon guszta.
Vanília sodót is készítettél hozzá?
Csodaszép aranygaluska, mindkettőtöknek gratulálok! Már készülök egy ideje aranygaluskát készíteni, igaz én borsodót akarok hozzá készíteni, de az alap recept Gesztenye receptje lesz! :)))
VálaszTörlésFincsinek látszik és biztos az is lett.
VálaszTörlésNa az én párom amilyen édesszájú, ezt hamar befalná és követelné, hogy újra, meg újra készítsem el.
Meggondolandó???
Mónika!
VálaszTörlésMegéri kipróbálni, mert nagyon finom. Legfeljebb Te eszed meg az egészet:)
Bianka!
Ugye? Mi is:)
Gesztenye!
Köszönöm! Készítettem hozzá vanília sodót is csak azt elfelejtettem lefényképezni.:)) Egyébként elbújva ott van a kancsóban. Egyébként ez volt a legfinomabb vanília sodó amit menzás korom óta ettem. Nagyon köszönöm mindkét receptet:)
Nem vagyok mesterszakács!
Köszi! Borsodóval is fantasztikus lehet!:)
Baratella!
Úgy a legjobb érzés főzni, ha van aki rögtön megeszi:) Ennél nagyobb elismerés nem kell:) Úgyhogy hajrá, hagy örüljön az emberke:)
Nem tudom, kaptál -e ilyen elismerést, de én most küldök egyet Neked!:)
VálaszTörlés