Mikor Chef Vikinél megláttam ezt a receptet, rögtön beleszerettem.
Kávé, mézeskalács, rikotta, narancs, csoki...álomi kombináció.
Pici tortakarika híján én a szilikon savarin formámat hívtam segítségül, így fordított sorrendben kellett haladnom az összeállítással:)
Teljesen a receptet követtem, az egyetlen kivétel, hogy ricotta helyett kénytelen voltam sima túrót használni (falun lehetetlen ricottát venni:))
Hihetetlen finom desszert mindenkinek szívből ajánlom, és ezer köszönet érte Chef Vikinek!
Hozzávalók:
- mézeskalács morzsa (a kész mézeskalács darálva)
- 50 ml főzött kávé (az én kávém elég gyengécskére sikeredett, ezért lett ilyen halovány a "talpa")
- 25 dkg ricotta (ennek hiányában nálam most túró)
- 5-8 dkg cukor ízlés szerint
- 1 narancs héja és leve
- étcsoki durvára vágva
- csokiöntet
A ricottát (túrót) összekeverjük a cukorral, belereszeljük az alaposan megsikált narancs héját és belefacsarjuk a levét.
A mézeskalács morzsát annyi főzött kávéval keverjük össze, hogy formázható legyen.
Eredetileg pici tortakarikába belenyomkodjuk a mézeskalács morzsát és elsimítjuk rajta a túrókrémet, majd mélyhűtőbe költöztetjük, hogy alaposan megdermedjen, majd ha kivettük óvatosan levesszük róla a karikát.
Nálam ez most a következőképpen nézett ki:
A savarin formába belenyomkodtam a túrókrémet (lehettem volna egy kicsit alaposabb, mert itt-ott levegős maradt), majd a krém tetejére nyomkodtam a morzsát. Fagyasztóba költöztettem fél órára, ennyi nálam elég volt ahhoz hogy szépen ki lehessen nyomni a szilikon formából.
A tetejére csokiöntettel összekevert mézeskalácsmorzsát halmozunk. Fokozhatjuk még az élvezeteket darabokra vágott étcsokival.
Megint nagyon finomat készítettél.Mit nem adnék egy darabért:-))
VálaszTörlésÉs ha nincs mézeskalács maradékom ? :))
VálaszTörlésNa meg formám se ? - óóó de csóró vagyok :))))
Megkérdezhetem, hogy hol vetted a formádat ?
Köszönöm.
Gesztenye köszönöm szépen! Még van belőle két darab:)
VálaszTörlésViki, szerintem tökéletesen ki lehet váltani, akármilyen bolti keksszel is, legfeljebb felturbózod némi fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel:)
VálaszTörlésHa ilyen formát nem is, de pici tortakarikát, lehet házilag gyártani. Karika formára hajtod a kartont, amit előtte a neked tetsző méretűre vágtál, celluxal körberagasztod és bevonod alufóliával, hogy ne tapadjon hozzá a krém.
A formát karácsonyra kaptam, de utána kérdezek és amint megvan értesítelek a lelőhelyről.
Hogy ez milyen gusztusos falat lett!
VálaszTörlésErinacea, köszi szépen!
VálaszTörlésJaj de gyönyörű lett!!!
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett - mi kétpofára... :-DD
Chef Viki!
VálaszTörlésKöszönöm! Nagyon ízlett, igen erőteljes önuralomra volt szükségem, hogy háromnál megálljak:))) Soha nem próbáltam még a túró-narancs kombinációt, de most rájöttem, hogy nekem sokkal jobban ízlik, mint a túró-citrom.(pedig azt sem kicsit szeretem:))