2011. február 1., kedd

Földimogyoróvajas keksz


Gombánál találtam rá erre  a hihetetlenül finom és egyszerűen elkélszíthető kekszre.
A karácsonyra vásárolt földimogyoróvajból még mindig volt az üvegben, már régóta szerettem volna kipróbálni kekszben, csak a tuti recept hiányzott hozzá, de Gombának hála ez is meglett. Ezúton is nagyon köszönöm Neki!:)


Szerintem másnap a legfenomenálisabb. Megkeményedik és egy az egyben olyan lesz mint a mogyoróscsók.
Legközelebb teljes titokban fogom sütni, hogy minden darab megérje a másnapot:)
Kellemes emlékeket ébresztett bennem.
Nagyon-nagyon finom!!

Földimogyoróvajas  keksz

Hozzávalók:

- 20 dkg földimogyoróvaj
- 18 dkg liszt
- 15 dkg nádcukor ( nekem sajnos csak sima volt itthon)
- 15-20 dkg csokilencse (nekem csak 10 dkg volt itthon)
- 6 dkg puha vaj (nálam most margarin, mert szintén csak az volt itthon)
- 1 tojás
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 tk szódabikarbóna

A lisztet, szódabikarbónát és csokilencsét összekeverjük egy tálban. A földimogyoróvajat, vajat, cukrot és vaníliakivonatot robotgéppel összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a tojást is. Egyneművé keverjük, majd összedolgozzuk a lisztes keverékkel.

Diónyi gombócokat formálunk a masszából, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kb 3 cm távolságra lerakosgatjuk. Mindegyik tetejét lenyomjuk egy kicsit egy pohárral.

180 C-ra előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük.

Frissen is nagyon finom.....de másnap, maga a mogyoróscsókos menyország:)))

6 megjegyzés:

  1. Jól néznek ki! Nekünk már sajna elfogyott, pedig megennék most egy-két darabot :D

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen Gomba! Sajna nálunk sincs már egy darab sem:(

    VálaszTörlés
  3. Kedves Mézeskalács! Online vacsoracsatát indítok, van kedved benevezni? Kérlek nézz be hozzám....

    VálaszTörlés
  4. Kedves Mézeskalács,
    Kipróbáltam a receptet, bár tojás helyett egy picike csicseriborsó lisztet tettem bele, és más sorrendben kevertem össze az anyagokat. DÖBBENETESEN FINOM LETT! Köszönöm szépen. Üdvözlettel: Mátyás

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mátyás! Ez a csicseriborsó liszt nagyon érdekesen hangzik, még nem is hallottam róla. Nagyon örülök, hogy sikert aratott a recept ! :) Idejét sem tudom már nálunk mikor készült utoljára, ideje lesz elővenni :)

      Törlés
  5. Sziasztok,köszönöm a receptet! Meddig àll el szerintetek? Süthetem előbb, ùgy mint a mèzeskalàcsot azzal a cìmszòval, hogy elàll majd hetekig jòl elzàrt dobozban?

    VálaszTörlés