Idén kipróbáltuk a libatartást. Mivel Mr. Mézeskalács még véletlenül sem volt hajlandó belemenni, hogy idén ne tartsunk állatot, és erősen emlegette a kacsákat (rémtörténeteket olvastam már a kopasztásukról és nem igazán vagyok elájulva a húsától sem), ezért aztán én gyorsan letettem a voksom a libák mellett.
Négy pelyhes aprósággal indultunk, amik ijesztő ütemben nőttek.
A növésükkel egyforma ütemben nőtt a modortalanságuk is, egyre barátságtalanabbá váltak.
A gyerekeinket már május végén nem engedtük a közelükbe, mert alacsony termetük miatt a libák úgy érezték könnyedén le tudnák őket győzni és ezt minden alkalommal meg is próbálták.
Mostanra már eljutottam arra a szintre, hogy ha rájuk nézek rögtön a tányéromon látom őket.:)
Mivel én még soha nem ettem libát és Mr. Mézeskalács is csak nagyon régen, ezért nem bírva a kíváncsiságunkkal két hete levágtunk egyet.
A méretein még én is meglepődtem. Látszott, hogy őrült nagy, de azért nem gondoltam, hogy ennyire.
5,5 kg tiszta haszon jött ki belőle.
Meg kell mondanom, hogy a liba nagyon nagyon finom!!!
Bár a mi libáinkat nem lehet olyan, hej de gyorsan megsütni, mint azokat a pecsenyelibákat amik a tévés receptekben vannak. Ezeknek sokkal több idő kell, de nagyon megéri.
Mostanra már csak a mellek maradtak a fagyasztóban, a máj után erre voltam a legkíváncsibb. A májban semmi extrát nem találtam, gondolom a hízott libamáj jóval másabb lehet.
A mellek viszont nagyon finomak, valószínűleg a karácsonyi vacsoránk alapját is az fogja képezni majd.
Sült libamell almás párolt káposztával
Hozzávalók:
- 2 db bőrös libamell (egyenként kb 40 dkg.)
- 1 dl bor
- libazsír
- rozmaring
- só
- bors
- 1 kisebb fej fehér/lila káposzta
- 3 db alma
- fehérborecet
- cukor
- egész kömény
- só
Egy serpenyőt felforrósítunk és először a bőrös oldalával beletesszük a melleket. 4 percig sütjük, majd megfordítjuk és a másik oldalát is 4 percig sütjük.
2 ek libazsírt beleteszünk egy tepsibe és átrakjuk bele a melleket. Aláöntjük a bort és lefedjük alufóliával.
160 C-ra előmelegített sütőben sütjük 35 percig.
Levesszük a fóliát és visszatesszük a sütőbe a tepsit. Kb 5-10 percenként locsolgassuk meg a libamelleket és addig süssük, míg egy hústűt beleszúrva puhának ítéljük meg őket. Nálam ez kb 40 percet vett igénybe.
Ha megsült hagyjuk pihenni kb 10 percet.
Míg a mellek sülnek a káposzta külső leveleit leszedjük, majd négy részre vágjuk. Nagyon vékonyra felszeleteljük és egy kevés sóval megszórjuk.
Egy lábasban kevés olajat melegítünk és beleszórunk egy maréknyi cukrot. Karamellizáljuk, majd rádobjuk a káposztát, amit nem nyomkodtunk ki. Addig kevergetjük, míg egy kis levet nem enged és fel nem olvad a karamell ami a hideg káposztától megdermedt.
Beletesszük a megpucolt és nagy lyukú reszelőn lereszelt almát, majd kevés fehérborecetet. Tekerünk rá egy kevés borsot és beledobunk egy kevés egész köményt.
Lefedjük és hagyjuk takarékon párolódni. Ízlésünknek megfelelően cukorral és ecettel ízesítjük és addig pároljuk míg roppanósan puha nem lesz.
A libamelleket pihenés után felszeleteljük, majd krumplipürével és a párolt káposztával tálaljuk.
A libák megkóstolása után teljesen biztosak vagyunk benne, hogy akármilyen "modortalanok" is, de biztosan veszünk belőlük nevelésre jövőre is.