A Blogkóstoló 19. fordulója zajlik éppen, aminek a Fűszermánia Gabi a háziasszonya. A Gasztromanó blogot adta nekem a szerencse. Nem jártam még itt, ezért nagy izgalommal vetettem magam a nézelődésbe. Első körben lazán kilistáztam 9 receptet, zömük a svéd ízeket hozza, ezekre nagyon kíváncsi leszek. Középső lányom születésnapi ünneplésére megsütöttem a Rákóczi túróst, na ez hiba volt, nem akkor kellett volna, ugyanis olyan finom volt, hogy a szeletelés után cirka fél órával kb. két darabot tudtam belőle felmutatni, ezért fotóznom sem sikerült:) Mindenképpen lesz újrázás, főleg hogy követeli a rokonság a receptet:)
Alig győztem kivárni, hogy kicsit későn ültetett sütőtökeim végre beérjenek, úgyhogy mikor végre megtörtént bele is vetettem magam ebbe a jó kis sütőtökös pitébe.:) A tészta hozzávalóit arányosan csökkentettem egy kicsit, mert Gasztromanó szerint 28-as piteformánál van leeső adag.
A sütőtök kedvelőknek kipróbálni kötelező, nagyon fogják szeretni! Ezer köszönet a receptért Gasztromanó!:)
Sütőtök pite
Hozzávalók:
Tésztához
- 175 g liszt
- 112 g vaj
- 1 cs vaníliás cukor
- 15 g porcukor
- kb. 2,5 ek. hidegvíz
- 600 g sütőtök
- 50 g cukor
- 1 dl tejszín
- 3 tojás sárgája
- 1 tk fahéj
- 1 tk gyömbér
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1/2 tk őrölt kardamom
Míg a tökünk sül, a tésztához a hideg, felkockázott vajat elmorzsoljuk a liszttel és a cukorral,(ha van késes aprítógépünk egyszerűen belerámoljuk és párszor megforgatjuk.) Hozzáadjuk a vizet és összegyúrjuk. Fóliába csomagolva legalább negyedórára hűtőbe tesszük.
A tésztát két folpack között nyújtsuk kör alakúra és fektessük bele a piteformába. A tészta magas vajtartalma miatt nincs szükség arra, hogy kikenjük a formát. A lelógó széleket vágjuk le. A tészta tetejére helyezzünk sütőpapírt és tegyünk rá szárazbabot, rizst, sárgaborsót (kinek mi van otthon) nehezéknek.
Így sül kb. 15 percet180 C-on. Levesszük róla a sütőpapírt babostól, rizsestől és 5 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a tészta szikkadjon egy kicsit.
A töltelékhez a sütőtök belsejét kikaparjuk a héjából, hozzáadjuk a cukrot, tejszínt fűszereket és a tojást és alaposan összekeverjük. Beletöltjük a tésztába és kb 40 perc alatt készre sütjük.
Várjuk meg míg kihűl (addig élvezzük a mennyei illatát) és utána szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése