2012. február 27., hétfő

Máglyarakás


Az emberek többsége akkor szokta készíteni ezt az ételt, ha szeretné felhasználni a nyakán maradt szikkadt kiflit, zsömlét, kalácsot. Én most kifejezetten a máglyarakás kedvéért vettem kiflit. Másnapra pont a megfelelő szikkadtsággal rendelkezett. Mindig a Horváth Ilona szakácskönyvben szereplő recept alapján készítem, igaz nem éppen gyakran.


Máglyarakás

Hozzávalók:

  • 5-6 szikkadt kifli, zsömle vagy kalács
  • 1/2 l tej
  • 3 tojás
  • baracklekvár
  • 15 dkg darált dió
  • kb. 8-10 ek. cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2-3 db alma
  • 5 dkg margarin
Egy tűzálló tálat vagy tepsit kenjünk ki margarinnal. A tejet keverjük össze a három tojássárgájával, 4 ek. cukorral, a vaníliás cukorral és a megmaradt, felolvasztott margarinnal.

A kiflit, zsömlét, kalácsot karikázzuk, szeleteljük föl kb. 1-1,5 cm vastagon és mártsuk meg a tejben. Egy sorban rakjuk le az edény aljára. Szórjuk meg egyenletesen a  cukorral (1 ek. cukrot hagyjunk meg a tojáshabhoz) elkevert dió felével, majd pötyögtessük meg baracklekvárral. Ezután jöhet még egy sor kifli. A maradék tejet (ha van) öntsük rá, és szórjuk meg a dióval. Miután elszórtunk rajta még néhány pötty baracklekvárt, borítsuk be a megpucolt és vékony szeletekre vágott almával. 

Kb. 180 C-ra előmelegített sütőben süssük addig, míg az almák nagyjából meg nem puhulnak kb 20 perc. A tojásfehérjét verjük majdnem teljesen kemény habbá, majd adjuk hozzá az 1 ek. cukrot és verjük tovább addig, míg teljesen kemény habot nem kapunk.
Simítsuk rá a máglyarakás tetejére és toljuk vissza a sütőbe, míg szépen meg nem pirul a hab. (kb 10 perc)

Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, akkor jó, ha nem szárad ki túlságosan.

Jó étvágyat hozzá!:)

3 megjegyzés:

  1. Én nem tudom, miért nem jutok odáig soha, hogy elkészítsem a máglyarakást, pedig sokszor eszembe jutott már. Az egyik u.tesóm családjának ez a kedvence, nagyon gyakran készíti, Én meg mindig csak tervezem... Pedig nagyon fincsi! Csuda guszta képeden, tudod? :))

    VálaszTörlés
  2. Én is szoktam így járni....a múltkor nem volt se kifli se zsemle és kenyérrel csináltam. Klassz!

    VálaszTörlés
  3. Én is kenyérrel csináltam és nagyon fincsi!

    VálaszTörlés