Néhány részlet: öt héten keresztül minden héten öt ember látja vendégül társait, az elkészült ételekre mindenki szavazhat, aki nyilvános profillal rendelkezik, legalább egy blogra fel van iratkozva olvasónak, ennek a profiljában is látszódnia kell, és nem névtelenül adja le a szavazatát. Egy ember minden héten csak egy személyre szavazhat, a szavazatokat Autumn OVCS 2.hét című bejegyzéseinél lehet egy hozzászólásban, név bemondásával leadni.
Kedves vendégeim, Kikocs, Beastie, Izlésszindróma, 4Gyerek, fogadjátok szeretettel, remélem ízleni fog!:)
Ez az étel igen kedves a szívemnek! Öt évvel ezelőtt munkából hazajövet, ezzel a vacsorával fogadott Mr. Mézeskalács születésnapom alkalmából. Igazi meglepi volt, nagyon örültem neki!
Az eredeti receptet a Tv Paprikáról leste el az emberem, de persze bőven formálódott a keze alatt:) A végeredmény mindkettőnket lehengerelt, és úgy döntöttünk, a finomsága miatt megérdemli, hogy csak különleges alkalmakra készítsük el.
Mikor megérdeklődtem Mr. Mézeskalácsot, szerinte mi volna az az étel, amit készítenem kellene az OVCS-re, csípőből rávágta, hogy a narancsos karaj. Teljes mértékig igazgat adtam Neki, hiszen az már igazán különleges alkalom, hogy vendéglátó lehetek az Online Vacsoracsatában.:)
Narancsos karaj hercegnőburgonyával
Hozzávalók:
- 90 dkg csont nélküli karaj
- 3 db narancs
- 0,5 dl sherry
- 2 dl húsalaplé
- 1/2 tk szárított kakukkfű
- 1/2 tk szárított rozmaring
- őrölt bors
- só
- 3 dkg vaj
- 2 ek cukor
- 1 tk liszt
- 1 kg burgonya
- 3 ek margarin
- 2 tojássárgája
- só
- szerecsendió
Másnap a húst kiveszem a pácléből, de a levet nem öntöm ki, majd a mártásnál fogom felhasználni.
Egy tányérra bőven tekerek borsot, szórok sót és ráreszelem a harmadik narancs alaposan lesikált héját. A húst átforgatom a fűszerekben.
Olajat forrósítok egy serpenyőben és a husinak hirtelen minden oldalára kérget sütök. A megkérgesedett husit átköltöztetem egy jénaiba és aláöntöm az olajat amiben megpirítottam, majd ráteszem a jénai tetejét.
190 C-ra előmelegített sütőbe teszem 10 percre. Kiveszem és aláöntök annyi húsalaplevet, hogy kb a hús feléig érjen. Tető vissza és sülhet tovább. Az alaplének köszönhetően nem csak sül, hanem párolódik is.
Egy 90 dkg-os husinak ezután még 25 perc sülés bőven elég. Ekkor kiveszem a sütőből, leveszem róla a tetőt, de még egy 10 percig a lében hagyom a húst.
Miután letelt a 10 perc a husit alufóliába csomagolom, hogy ne hűljön ki.
Egy lábasban meg karamellizálom a cukrot, majd felöntöm a sherryvel, a hús sütőlevével és a narancslével amiben a hús pácolódott. Megéri óvatosnak lenni, mert veszettül fortyogni fog mikor a karamell találkozik a levekkel:) Sózom, borsozom, hozzáadom a kakukkfüvet és a rozmaringot. Lassú tűzön a felére beforralom, beleteszem a vajat, az 1 tk lisztet kevergetve és összeforralom.
A héjától megfosztott narancsot kifilézem és a húsát darabokra vágom, majd a mártásba teszem és hagyom még egyszer felforrni.
A krumplit megfőzöm, ha puha leszűröm, összetöröm, margarinnal krémesre keverem. Sóval és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezem, majd elkeverek benne 2 tojássárgáját. Csillagcsöves habzsákba szedem és tepsire kis halmokat nyomok belőle.
190 C-ra előmelegített sütőben addig sütöm, míg el nem kezd pirulni.
A húst felszeletelem, mártással meglocsolom és a hercegnőburgonyával tálalom.
Ha a Ti tetszéseteket is elnyerte, kérlek szavazzatok Autumnál!:)
Ez valami gyönyörű lett Mézeskalács! Komolyan elájulok ezektől a képektől, annyira guszta!
VálaszTörlésNa most már komoly gondban vagyok... nehéz lesz a döntés :(.
Ami, nagyon szépen köszönöm:))))
VálaszTörlésHű, ez egy nagyon finom étel, most látom csak hogy te is az e heti vacsoracsatára neveztél vele!Igazán guszta, gratula!
VálaszTörlésRohanok szavazni :))) Fantasztikus,
VálaszTörlésMézeskalács! Gyönyörű tálalás!!!! Köszönöm az élményt! Feltettem a blogra....:))))
VálaszTörlésEz is milyen gyönyörű!!! Hát, ezek, amiket főztetek már tényleg az szemnek is valódi élmények! Az íze is biztos nagyon jó és különleges.
VálaszTörlésMézeskalács!
VálaszTörlésCsak ámulok és bámulok.
Nagyon klasszul néz ki.
Na fel kell kötnöm azt a bizonyos alsóneműt:-))
megyek elbújdosni. mert ezen fogás előtt főt hajtok.
VálaszTörlésMár vagy két perce állandóan fülig ér a szám:))) Olyan aranyosak vagytok!!!
VálaszTörlésOttis, köszönöm, nagyon kedves vagy!:)
VálaszTörlésAutumn, köszönöm szépen!:)
VálaszTörlésViki, nagyon nagyon kösziiiii!!!!:)))))
VálaszTörlésKikocs, köszönöm a többiek nevében is:)
VálaszTörlésGesztenye, Neked biztosan nem lesz problémád azzal az alsóneművel, mindig fantasztikus dolgokat csinálsz:) Köszönöm!
VálaszTörlés4Gyerek, na tessék csak visszajönni, de nagyon gyorsan abból a bujdosásból!!! A Te vacsid valami álom jó volt!!! Köszönöm a kedves szavakat:)
VálaszTörlésEz gyönyörű már csak ránézésre is, hát még milzen finom lehet az íze!
VálaszTörlésHúúúúúúúúúúha!!!
VálaszTörlésKati, köszönöm szépen! Mi nagyon szeretjük!:)
VálaszTörlésChef Viki!
Kössziiiii!!!!!!
Gratulálok ez nagyon szép lett!
VálaszTörlésGeorgina, nagyon köszönöm!
VálaszTörlésMajdnem ugyanezt készítettem az ünnepekben;)) úgyhogy pontosan tudom, hogy ez egy nagyon szuper vendég váró fogás és nagyon megkóstolnám a tied, mert sokkal szebb lett mint az enyém:))(Abban a receptben amit használtam, elő kellett főzni a husit főszerekkel és sajna kicsit sokat sikerült főnie:))
VálaszTörlésÍzlésszindróma, örülök, hogy Neked is tetszik az ízvilág. Ez az előfőzés érdekes, tapasztalatom szerint nem igazán lenne rá szükség. Nagyon hamar átsül a sütőben, nem igazán érdemes túlsütni, mert igazi cipőtalp élmény lesz belőle:)
VálaszTörlésMézeskalács!Annyira, de annyira szép!Szerintem legalább olyan finom volt, mint amennyire szép!:-)
VálaszTörlésNelli, köszönöm szépen, nagyon kedves vagy!:))))
VálaszTörlésTényleg nagyon finom!!!
Nagyon finomat készítettél! Meggyőztél, rád szavazok!!!!!!!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm Juci!:))))
VálaszTörlésGratulálok Neked kedves Mézeskalács!:-)
VálaszTörlésEgyütt fogunk főzni!:-)