2011. február 9., szerda

Mini húsos pite



Ma levesen kívül nem terveztem főzni semmit ebédre. Ismerve azonban a férfi étvágyat, úgy gondoltam muszáj lesz valami alternatívát gyártani a leves mellé, ha nem szeretném már ebéd után fél órával azt hallgatni, hogy mi lesz a vacsora.:)

Így születtek meg ezek a mini húsos piték, nem mondom, hogy életem legfotogénebb rágnivalói lettek, de hogy az egyik legfinomabbak az biztos.

Mini húsos pite

Hozzávalók:
 24 db mini pitéhez
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj/margarin/zsír
  • 3/4 tk só
  • 5 ek hideg víz
  • 1 tk szárított oregánó
Töltelék:
  • 10 dkg darált hús
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek pizzakrém/paradicsom püré
  • 5 dkg trappista sajt
  • bors
  • olaj
  • tojás a kenéshez
  • 24 mélyedéses mini muffin tepsi
A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük.

A hagymát kockákra vágjuk és olajon addig pirítjuk míg puha nem lesz, hozzáadjuk az apróra kockázott fokhagymát, addig pirítjuk vele míg meg nem érezzük az illatát, hozzáadjuk a darált húst és nagy lángon állandóan kevergetve kb 4 percig pirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük, majd elkeverjük benne a pizzakrémet vagy paradicsom pürét és hagyjuk kihűlni.

A tésztát kb 3 mm vastagra kinyújtjuk, ha túlságosan törne, gyúrjunk hozzá még egy kevés vajat/margarint.
6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval 24 db kört szúrunk ki belőle és kibéleljük velük a margarinnal kikent muffin tepsi mélyedéseit.
A tésztát elnyomkodjuk benne úgy, hogy a forma pereméig felérjen.

Mindegyik tésztakosárba teszünk egy tk húsos alapot, majd belenyomunk egy-egy kocka trappista sajtot.


A tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és egy akkora pogácsaszaggatóval, aminek az átmérője megegyezik a pitéink átmérőjével, kiszúrunk 24 db kört. Mindegyik tetejébe lyukakat szúrunk, hogy a gőz távozni tudjon sülés közben. A célnak megfelel a hurkapálca is, én a habzsákom csőrének kisebbik végével lyukasztgattam ki őket.


A felvert tojással körbekenjük a megtöltött piték peremét és ráfektetjük a kilyuggatott tészta lapot, a szélét óvatosan lenyomkodjuk és az egészet tojással lekenjük.

180 C-ra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt készre sütjük.

Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom.

8 megjegyzés:

  1. Szűzanyám, de szenzációs!

    Loptam az ötletet :-)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem jól néz ki,szívesen beleharapnék így majd kipróbálom!Köszönettel!Követőd lettem Bramasole e-mail néven! Georgina

    VálaszTörlés
  3. Georgina, nagyon köszönöm! Örülök, hogy itt vagy:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta. Kérlek nézz be hozzám van egy meglepim.

    VálaszTörlés
  5. Ezt is elkészítettem és nagyon-nagyon finom volt! :) Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyönyörűek lettek a pitéid! Nagyon örülök, hogy ízlett nektek!:)

      Törlés