Ma levesen kívül nem terveztem főzni semmit ebédre. Ismerve azonban a férfi étvágyat, úgy gondoltam muszáj lesz valami alternatívát gyártani a leves mellé, ha nem szeretném már ebéd után fél órával azt hallgatni, hogy mi lesz a vacsora.:)
Így születtek meg ezek a mini húsos piték, nem mondom, hogy életem legfotogénebb rágnivalói lettek, de hogy az egyik legfinomabbak az biztos.
Mini húsos pite
Hozzávalók:
24 db mini pitéhez
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj/margarin/zsír
- 3/4 tk só
- 5 ek hideg víz
- 1 tk szárított oregánó
- 10 dkg darált hús
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek pizzakrém/paradicsom püré
- 5 dkg trappista sajt
- só
- bors
- olaj
- tojás a kenéshez
- 24 mélyedéses mini muffin tepsi
A hagymát kockákra vágjuk és olajon addig pirítjuk míg puha nem lesz, hozzáadjuk az apróra kockázott fokhagymát, addig pirítjuk vele míg meg nem érezzük az illatát, hozzáadjuk a darált húst és nagy lángon állandóan kevergetve kb 4 percig pirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük, majd elkeverjük benne a pizzakrémet vagy paradicsom pürét és hagyjuk kihűlni.
A tésztát kb 3 mm vastagra kinyújtjuk, ha túlságosan törne, gyúrjunk hozzá még egy kevés vajat/margarint.
6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval 24 db kört szúrunk ki belőle és kibéleljük velük a margarinnal kikent muffin tepsi mélyedéseit.
A tésztát elnyomkodjuk benne úgy, hogy a forma pereméig felérjen.
Mindegyik tésztakosárba teszünk egy tk húsos alapot, majd belenyomunk egy-egy kocka trappista sajtot.
A tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és egy akkora pogácsaszaggatóval, aminek az átmérője megegyezik a pitéink átmérőjével, kiszúrunk 24 db kört. Mindegyik tetejébe lyukakat szúrunk, hogy a gőz távozni tudjon sülés közben. A célnak megfelel a hurkapálca is, én a habzsákom csőrének kisebbik végével lyukasztgattam ki őket.
A felvert tojással körbekenjük a megtöltött piték peremét és ráfektetjük a kilyuggatott tészta lapot, a szélét óvatosan lenyomkodjuk és az egészet tojással lekenjük.
180 C-ra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt készre sütjük.
Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom.
Szűzanyám, de szenzációs!
VálaszTörlésLoptam az ötletet :-)
Chef Viki, köszönöm:)))
VálaszTörlésSzerintem jól néz ki,szívesen beleharapnék így majd kipróbálom!Köszönettel!Követőd lettem Bramasole e-mail néven! Georgina
VálaszTörlésGeorgina, nagyon köszönöm! Örülök, hogy itt vagy:)
VálaszTörlésSzámíthatsz rám!
VálaszTörlésNagyon guszta. Kérlek nézz be hozzám van egy meglepim.
VálaszTörlésEzt is elkészítettem és nagyon-nagyon finom volt! :) Köszönöm!
VálaszTörlésGyönyörűek lettek a pitéid! Nagyon örülök, hogy ízlett nektek!:)
Törlés