Bár a boltban elég furcsán néznek rám mikor januárban dzsemfixet keresek, de azért a raktár mélyéről ásnak nekem elő.:)
A narancslekvárt már nagyon régóta ki szerettem volna próbálni, és mivel az egyik üzletben igen barátságos áron, vödörszámra árulják a narancsot (mellesleg valami mesésen finomat), nekiugrottam az elkészítésének.
Részeges narancslekvár
Hozzávalók:
- 2 kg narancs
- 15 dkg cukor
- 2 egész fahéj
- 0,5 dl citromlé
- 2 cl pálinka
- 1 cs 3:1 dzsemfix
Kettő narancs héját forróvíz alatt kefével nagyon alaposan megsikálom, majd zöldséghámozóval vékonyan meghámozom. A fehér részeket teljesen levágom a héjról és apróra darabolom.
A narancsok két végét levágom és éles vékony késsel (legjobb a filéző) a narancsok vonalát követve levágom a héját.
A filéket és a narancslevet beleteszem egy fazékba és botmixerrel valamennyire pürésítem.
Hozzáadom a cukrot, a citromlevet, a felcsíkozott narancshéjakat és a fahéjat. Alacsony lángon kevergetve kb 20 percig főzöm, majd hozzákeverem a dzsemfixet és még ezzel is rotyogtatom 3-5 percet. A főzés vége előtt két perccel hozzáadom a pálinkát.
Elég hígnak tűnt, de nagyon jól besűrűsödött mire teljesen kihűlt.
Azonnal sterilizált üvegekbe szedem (a fahéj nélkül), lezárom és öt percre fejre állítom, hogy a bent maradt levegőt kiszorítsa.
Visszafordítom és száraz dunsztban hagyom szép lassan, teljesen kihűlni.
Ne egy nagyon édes lekvárt várjunk, nálunk az olyat senki nem szereti. Aki az édesebbet kedveli növelje a cukor mennyiségét.
Micsoda gyönyörű színe van!!!
VálaszTörlésSzuper benne a fahéj és a csöpp kis pálesz :-)
Köszönöm szépen, hát még az íze:) Nagyon jó választásnak bizonyult hozzá a fahéj és a pálinka, pont annyira bolondították meg mint kellett.
VálaszTörlésMikor kell beletenni a héját?
VálaszTörlésKedves Névtelen!
VálaszTörlésKimaradt a felsorolásból, elnézést!:) A cukorral és a fahéjjal együtt kell beletenni, a pürésítés után:)
Szia!
VálaszTörlésMekkora adag lesz ebből körülbelül?
Köszi!
Szia!
TörlésEbből nagyjából 4 db 2 dl-es üveggel lesz:)
szuper! el van mentve a hagymalekvárral együtt.. először a hagymalekvárt kerestem a neten és a tied volt a legjobb recept :) Köszi!
VálaszTörlésFranciaországban ettem ilyen, husok mellé tálalják és beleszerettem. ez a részeges lekvár pedig ... ki kell hogy próbáljam :) köszi
Köszönöm szépen! Biztosan nem fogod megbánni, ha kipróbálod:) Milyen jó, hogy eszembe juttattad, éppen tegnap filóztam rajta mit kellene csinálni azzal a sok naranccsal, amit a gyerekek kaptak karácsony környékén:)
Törlés