Szeretek játszani, főleg, ha édességről van szó:)
Lilla játékot hirdetett a Megfőzlek blogon. A feladat nagyon egyszerű, meg kell mutatnunk kedvenc őszi-téli süteményünket. Ha kedvet kaptál még Te is játszhatsz szeptember 30-ig.
Nagyon sok kedvenc sütim van, de vitathatatlanul az almás süti az ami ebben az időszakban megdübörögteti a szívemet:)
A receptjét itt találjátok. Imádom!!!!
http://mezeskalacskonyha.blogspot.hu/2011/07/almas-suti.html
2012. szeptember 28., péntek
2012. szeptember 17., hétfő
Csili zselé
A látványa maga a csoda, az íze pedig.....hmmmmmmm.
Mr. Mézeskalács nagyon jó PR tevékenységet folytat a Mézeskalács konyha népszerűsítésére. A legtöbb dolgot amit elkészítek, lelkesen behurcolja a munkahelyére és kóstoltatja a munkatársaival. Ennek következtében igen gyakran kell recepteket nyomtatnom:) A csili zselé abszolút sikernek örvend, a kóstolók körében 99%-os a sikerarány.
Aki nem barátja túlzottan a csípősségnek, az nyugodtan készítheti lightosabb verzióban is, tegyen bele kevesebb csilit, úgy is eszméletlen finom lesz.
Nálunk eddig camambert sajttal viszi a pálmát, viszont rántott sajttal is isteni. A férjem kollegája a bundáskenyeres párosításra esküszik. A lehetőségek száma végtelen, csak fantázia kérdése.
Kedves Duende, fogadd őszinte köszönetemet ezért a receptért!
Csili zselé
Hozzávalók
- 2 kisebb kápia paprika
- 10 db csilipaprika (a kettő együtt kb. 15 dkg legyen)
- 35 dkg cukor
- 1 dl fehérborecet
- 1 csipet só
- 4,5 dl víz
- 2 dkg 3:1-ben Haas zselésítő (1 cs 2,5 dkg)
A cukort feltesszük főni a vízzel, az ecettel és a csipet sóval. A darált paprikát összekeverjük a zselésítővel és mikor forr, a sziruphoz keverjük. Kb. 5 percig hagyjuk forrni.
Tisztára mosott, teljesen száraz üvegekbe merjük, lezárjuk, fejtetőre állítjuk 5 percre. Majd visszafordítva, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Komolyan mondom, mindenkinek teljes szívből ajánlom a kipróbálást, nem fogja megbánni.
2012. szeptember 3., hétfő
Sárgabarackos túrótorta egy pici extrával
Mindig is közel álltak szívemhez a túrótorták, de mióta megkóstoltam azt a változatot amiben mascarpone is van, teljes a szerelem. Ez a pici plusz, hihetetlen módon felpezsdíti, különlegesebbé teszi az ízét.
Anyósom születésnapjára készült a torta.
A tortalapot Kiskukta receptje alapján készítettem.
Sárgabarackos túrótorta
Hozzávalók
Tortalaphoz
- 10 dkg cukor + 4 dkg a habba
- 17,5 dkg liszt
- 75 ml tej
- 75 ml olaj
- 2 tojás (kb. 70 g-os tojások)
- 1/2 cs (6 g) sütőpor
- 25 dkg mascarpone
- 25 dkg túró
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1,5 cs (15 g) zselatin
- 1 dl tej
- 4 dl tejszín
- 30 dkg sárgabarack
A tojássárgájákat, a tejet, az olajat és a cukrot habverővel elkeverjük, éppen annyira, hogy elkeveredjen. Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és magas fokozaton 1,5-2 percig keverjük.
Kézi habverő segítségével apránként beleforgatjuk a tojáshabot.
A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, az oldalára semmit nem teszünk. Beleöntjük a tésztát és egy kicsit felhúzgáljuk a forma oldalára, hogy könnyebben tudjon majd kapaszkodni sülés közben.
Előmelegített sütőben 175 C-on addig sütjük míg szép színt nem kap. Tűpróbával ellenőrizzük.
Miután teljesen kihűlt vágjuk ketté és tegyük vissza a tortaformába a felső lapot. (A tortalap alja lesz majd a tortánk teteje, mert az biztosan egyenes).
A krémhez a mascarponét kikeverjük a vaníliás cukorral és a porcukorral. A túrót szitán áttörjük és összekeverjük a mascarponéval.
A zselatint elkeverjük a tejben, hagyjuk egy kicsit duzzadni, majd lassú tűzön melegítsük föl (ne forraljuk!!!). Hagyjuk egy picit hűlni, majd gyors mozdulatokkal összekeverjük a túrós krémmel.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a túrós krémmel, végül belekeverjük a felkockázott barackokat.
A krémet kenjük el a tortaformába helyezett piskótalapon, majd tegyük rá a felső lapot. Hűtőben hagyjuk dermedni legalább 4 órát.
Tálalás előtt vegyük ki a formából és egy teaszűrő segítségével szórjuk meg alaposan porcukorral. Ezután torta, cappuccino sablon segítségével díszítsük ki kakaóporral. Ha nincs ilyen sablonunk egyszerűen vágjunk ki sniccer segítségével kartonból a nekünk tetsző motívumot.
Egyszerű és nagyon mutatós díszítés.