Volt nekem nagyon régen egy szomszéd nénim. Talán 5 éves lehettem mikor meghalt, a mazsolás kuglófjának azonban, a mai napig a számban érzem az ízét. Varázslatosan finom volt. Néhány napja majd meg veszek, hogy kuglófot ehessek. Így kutatásba fogtam. Itt találtam egy receptet, ami igencsak felkeltette az érdeklődésemet.
Már régóta szeretnék egy normális kuglófformát. Az enyém sima fém, és nagyon egyszerű formája van, én pedig a nagybetűs kuglófformára vágyom:)
Mivel egyenlőre azonban csak a régivel rendelkezem és tudom, hogy az kisebb űrtartalmú ezért gondoltam rá, hogy lehet hogy sok lesz a tészta bele. Ezzel a lendülettel rá is legyintettem, mert van két iciri piciri formám is, legfeljebb teszek azokba is belőle.
Most akkor megmutatom, hogy milyen "kuglófszörnyeket" sikerült összehoznom még a szétosztott mennyiségekkel is:)
Sütés közben azon vigyorogtam, hogy a végén nagyobb lesz a tetejük, mint ami a formában van.:) Majdnem igazam lett:)
Tehát a recept, amit leírok felezett mennyiség lesz, az pont egy normál kuglófméretet fog kiadni.
Mazsolás kuglóf
Hozzávalók:
- 0,5 l liszt (lemérve nekem 32 dkg volt)
- 2 tojássárgája
- 4,5 dkg házi zsír
- 2 cs vaníliás cukor
- 1,5 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 5-10 dkg mazsola
- 1,5-2 dl tej
A kenyérsütő üstéjébe először tegyük bele a folyékony hozzávalókat, majd a lisztet és végül a fölfuttatott élesztőt. Indítsuk el a dagasztást és ha szükséges adjunk még hozzá langyos tejet. Nekem majdnem fölvette a 2 dl tejet, de ez liszt függő. Lágy tésztát kell kapnunk végeredményül.
Ha kézzel dagasztjuk először a lisztet morzsoljuk el a zsírral, majd készítsünk bele mélyedést, ebbe tegyük a tojások sárgáját, majd öntsük hozzá a fölfuttatott élesztőt.
Addig dagasszuk míg el nem válik az edény falától.
Letakarva hagyjuk kelni 30-40 percet, míg duplájára nem nő.
Alaposan kenjünk ki margarinnal a kuglófformát és lisztezzük is ki.
A megkelt tésztát sodorjuk hengerré és fektessük a kuglófformába. Letakarva kelesszük újabb félóráig.
200 C-ra előmelegített sütőbe tegyük és szépen fokozatosan 5 perc alatt vegyük vissza a hőfokot 150 C-ra. Ha nagyon pirulna a teteje sütés közben, takarjuk le egy darab alufóliával.
Addig süssük, míg a bele szúrt hústűt tisztán tudjuk kihúzni. Ez kb. 40 perc, de sütője válogatja.
Csak akkor vegyük ki a formából, ha teljesen kihűlt.
Jó étvágyat hozzá!:)