2017. március 9., csütörtök

Karamell torta





Régen, évekkel ezelőtt készítettem már ezzel a krémmel tortát, a legkisebb gyerkőc születésnapjára az oviba. Délután minden óvónéni és dajkanéni benyújtotta az igényét a krém receptjére. Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy szinte az ünnepelt volt az egyetlen akinek nem ízlett :)
A sógorom, a férjem és a legkisebb lányom közösen (kicsit elcsúszottan ünnepelt) születésnapjára vettem újra elő, és osztatlan sikere volt, még a legkisebb gyerek is megszerette azóta. És komolyan mondom ez nagyon nagy dolog!!! Azt hiszem nem volt még olyan torta, amelyikről mind a három gyerek egyöntetűen azt állította, hogy "igen anya ez finom, ízlik" (Úgy szép az élet, ha nyolcvanhat féle dolgot kell készítened, hogy mindenki elégedett legyen :)). Úgyhogy most hétvégén is újrázunk keresztapám szülinapjára, kíváncsi leszek, hogy a család másik felénél is ilyen egyöntetű sikert arat e majd :).
Szerintem az egyik legjobb tortakrém amit valaha ettem.
A recept, mint annyi más már a blogon Kiskuktától származik.





Karamell torta

Hozzávalók:
/25 cm átmérőjű tortaformához/

Piskóta

  • 25 dkg liszt
  • 6 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 1 cs sütőpor


Karamell krém
  • 5 dl tej
  • 1 cs karamellás pudingpor
  • 6 púpos ek. cukor
  • 10 dkg fehér csoki
  • 4 dl állati tejszín
  • 1 dl tej
  • 1 ek. zselatin (étkezési, Horvát Rozi)
  • porcukor a tejszínhez
A kapcsos tortaformánkat sütőpapírra téve körberajzoljuk, kivágjuk és a forma aljába tesszük.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral habosra, fehéredésig keverjük.
A sütőporral elkevert, átszitált lisztet, felváltva a tej és olaj keverékével a tojássárgájás krémhez adjuk. Beleforgatjuk a tojásfehérjét és sütőpapíros tortaformába öntjük.
180 C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A karamellkrémhez cukrot 1 ek. vízzel feltesszük olvadni, ha már szép borostyánszínűre karamellizálódott felöntjük 5 dl tejjel. Én itt tovább melegítettem míg az összeugrott karamell teljesen fel nem oldódott.
Egy kicsi részében feloldjuk a pudingport és ha már forr a többi tej, beletesszük a pudingos keveréket és megfőzzük. Belekeverjük a kockákra tört csokit. Vízfürdőbe, többször megkavarva kihűtjük.

A zselatint az 1 dl tejben feloldjuk, majd oldódásig melegítjük (nem forraljuk).

A nagyon hideg tejszínt 1-2 ek. porcukorral keményre verjük, majd több részletben a pudinghoz adjuk. A feloldott zselatinhoz keverünk pár kanál krémet, majd állandó keverés mellett (mixerrel) a zselatint is a krémhez adjuk.

A tortalapot három lapra vágjuk, és egy kapcsos tortaformában rétegenként összeállítjuk a tortát. A krémből simítsunk ki mindig a lapokon túlra is, hogy mikor majd leemeljük róla a karikát az oldalát is borítsa a krém.Kedvünk szerint díszítsük. Én egy kevés krémet meghagytam, hogy az oldalán esetlegesen keletkező hiányosságokat pótolni tudjam majd.
Egy pár órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt eltávolítjuk a tortakarikát, és korrigáljuk az esetleges krémhiányosságokat. :)







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...